Shutterstock

Nieuws Grondmarkt

LTO: Landbouwgrond ontwikkelen in de Noordzee

5 Maart 2021 - Redactie Boerenbusiness - 14 reacties

LTO Nederland pleit voor een grondig onderzoek naar winning van nieuw land in Nederland voor agrarische ontwikkeling, bijvoorbeeld in de Noordzee. Daar kan ruimte worden gemaakt voor moderne hightech sectoren met hoge toegevoegde waarde, als nieuwe vormen van veehouderij, pootgoedteelt, groenten, bloemen en bollen. 

'Deze sectoren zitten daar om verlegen en kunnen vernieuwingsimpulsen geven aan de hele sector. Dat biedt een unieke kans om de bijzondere internationale positie van Nederland als innovatief land- en tuinbouwland te versterken', zo schrijft LTO in haar Grondvisie 2021 die vanmorgen (vrijdag 5 maart) is gepubliceerd. 

Nederland heeft een lange geschiedenis van landaanwinning, maar inmiddels is het ruim 50 jaar geleden dat de laatste polder is drooggelegd. Nieuw land moet de huidige druk op de open ruimte verlichten, benadrukt LTO, wat een gunstig effect kan hebben op de grondprijs. "Maar het gewonnen land hoeft niet enkel voor agrarische doeleinden te worden gebruikt. Stedenbouw, recreatie, natuur en biodiversiteit kunnen er ook wel bij varen." Uit een onderzoek onder haar leden blijkt dat 45% van de agrarische ondernemers voorstander is van landwinning op zee.

Helft boeren wil meer grond
LTO Nederland pleit in de visie voor meer agrarische grond in Nederland. Daarmee wil de organisatie een al jarenlange trend keren. Jaarlijks krijgt gemiddeld 8.000 hectare agrarische grond in ons land een andere bestemming. In de laatste 70 jaar is 500.000 hectare agrarische grond verloren gegaan, zodat nu circa 1,8 miljoen hectare overblijft. Terwijl volgens een onderzoek onder de LTO-leden meer dan de helft van de boeren en tuinders behoefte heeft aan meer grond, terwijl maar 5% grond wil gaan verkopen of verpachten.

'Niets wijst erop dat deze aanspraken voor woningbouw en infrastructuur in de komende jaren minder worden. Volgens recente berichten zijn er tot zelfs een miljoen nieuwe woningen nodig tot 2030. Tegelijk wordt duidelijk dat maatschappelijke wensen met betrekking tot natuur, biodiversiteit en klimaat juist om meer in plaats van minder grond vragen', schrijft LTO in de visie. 

Afkalven landbouwareaal beperken
In de visie doet LTO een reeks voorstellen om de huidige afkalving van het landbouwareaal te beperken. Daarbij moet de overheid af van de 'maatschappelijke routine om bij ruimtelijke plannen direct naar agrarische grond te kijken.' De land- en tuinbouworganisatie stelt onder meer dat voorstellen voor een andere bestemming van landbouwgrond moeten gepaard gaan met areaalcompensatie. Ook moet bij elke ruimteclaim eerst worden gezocht naar grond die al in eigendom is van de overheid.

Verder moet bij stedelijke ontwikkeling eerst naar inbreiding worden gekeken, oftewel bouwen binnen de bestaande stads- of dorpscontouren. Zonneparken op vruchtbare landbouwgrond moeten worden verboden. Zij zijn volgens LTO 'een onnodige aanslag op het beschikbare land- en tuinbouwareaal. Ook jagen ze de grond- en pachtprijzen omhoog.'

Meervoeding grondgebruik belonen
Ook doet LTO in de grondvisie onder meer voorstellen voor meervoudig grondgebruik, waarin agrarische ondernemers het telen van gewassen op hun land combineren met het invullen van maatschappelijke doelen op het gebied van natuur, klimaat en biodiversiteit. Als voorbeelden noemt LTO hierbij onder meer natuurinclusieve landbouw, waterberging en bosbouw. Dit soort maatregelen moeten niet worden verplicht, aldus LTO, omdat je daarmee het verdienmodel en de concurrentiepositie van de Nederlandse boer op de Europese markt ondermijnt. Hiervoor moet een vergoeding komen uit de samenleving, oppert de organisatie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
14 reacties
info 5 Maart 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/grond/artikel/10891287/lto-landbouwgrond-ontwikkelen-in-de-noordzee]LTO: Landbouwgrond ontwikkelen in de Noordzee[/url]
Landbouwgrond kunnen we in het droogleggen van de markerwaard realiseren en om in zee de 1 miljoen huizen te gaan bouwen met daaromheen de nodige natuur te creëren waar men van kan genieten zonder er ver voor te rijden met die vervuilende koets zou een goede oplossing zijn , dan kunnen we de percelen die nu door de provincies worden opgekocht voor natuur weer aan het boerenbedrijf worden terug verkocht.
Tevens is er een oplossing voor de woningzoekende nu is het steeds het gevecht om boerenland om die om te katten voor woningbouw waarmee ze de boer veel leed bezorgen.
Abonnee
kikker 6 Maart 2021
ik ben vooral benieuwd naar de stikstof uitstoot van inpolderingen
6 Maart 2021
https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2020/03/02/ontpoldering-hedwigepolder-na-jarenlange-strijd-van-start

Het waterbed effect.
Kees 6 Maart 2021
Er zijn belangrijkere problemen waar belangenbehartigers zich mee bezig kunnen houden. Het zou fijn zijn als boeren ook eens wat verdienen. Het zou voor iedereen een verdienmodel moeten zijn niet alleen voor de periferie. Die verdienen nu ten koste van de primaire sector. Het huidige model scheept boeren met de faalkosten van aanverwantebedrijven op (de periferie).
De periferie verdient altijd, voor hun geldt massa is kassa. Voor boeren, door te veel massa weinig kassa. Dat leidt tot tegenstrijdige belangen. De periferie koopt en/of start dmv stromannen bedrijven op en houdt op deze manier kunstmatig het geproduceerde volume hoog. Hiermee hebben ze het prijsmechanisme/ de varkenscyclus uitgeschakeld.
Het geld wat nu verdiend word zou veel beter verdeeld moeten worden. dat zal leiden tot concurrerende kostprijzen. Boeren hebben een uitstekende onderhandelingspositie, de periferie heeft de primaire sector hard nodig om geld te verdienen(lees onderstaande link). Toch zijn we in een onderdanige positie gedrukt. Doordat we altijd worden afgeleid een hoger rendement op de verkeerde plaatsen te zoeken. De periferie die klaagt over door bijv. Warme sanering verdwijnen van 'kritische' massa maar kan beter met wat minder genoegen nemen en wat minder familievermogens van hard werkende ondernemers opslokken(dat dan weer in het buitenland geïnvesteerd wordt). Zodat die ondernemers op zn minst iets meer dan een minimale beloning krijgen voor hun werk.

Misschien moeten we het rendement niet in de markt zoeken(opbrengstprijzen). Maar Het wat commerciëler aanpakken en ons beter realiseren hoe belangrijk wel niet zijn voor de periferie (we zijn onmisbaar). We faciliteren het verdienmodel voor de periferie en daar mag best wel wat tegenover staan. Het enige wat we daar nu voor terugkrijgen is kritiek. Kijk naar het stikstofdossier, biggensterfte, en het verhaal over de fraude met te hoge productie van varkens. Boeren krijgen de schuld terwijl anderen er grof geld aan verdienen. We produceren volgens productiemethode die voor andere het meeste geld op leveren.
Kees 6 Maart 2021
https://www.google.com/url?q=https://edepot.wur.nl/342807&sa=U&ved=2ahUKEwj148_bspvvAhXICOwKHcjqDjcQFjAAegQICBAB&usg=AOvVaw0l3xn_EGZiIfex-xDPSnC4

https://www.wur.nl/nl/Publicatie-details.htm?publicationId=publication-way-343838323430
6 Maart 2021
Onze kapitaalkrachtige aanverwante bedrijven en ketenpartners investeren volop in de productie in onze afzetmarkten en bij onze concurrenten. Hierdoor komen het toekomstperspectief en de concurrentiepositie van de Nederlandse boeren in het gedrang. Daar kunnen 'Boeren'belangenbehartigers de een door de kapitaalkrachtige aanverwante geleverde politieke-sticker op plakken maar daar verander je deze situatie niet mee. Er gaan voor de Nederlandse boer afzetmarkten verdwijnen door deze ontwikkeling.
(voorbeeld, google: Investeren in de varkenskolom in Hongarije, Roemenië, Oekraïne en Rusland) (voorbeeld, google: Sector-Study-Pig-Chain-Argentina-2020) download het onderzoek.
Abonnee
jan 6 Maart 2021
we kunnen beter een stad ontwikkelen in de Noordzee
dan kunnen de boeren blijven waar ze zijn
Abonnee
pieter 6 Maart 2021
Markerwaard weer terug op de kaart welke partij is het hier ook mee eens?
Abonnee
plantuitje 6 Maart 2021
er is al teveel land bijna van ieder produkt zijn er overschotten het enige wat je in de noordzee moet doen is een vliegveld aanleggen
eiland 6 Maart 2021
als we de zee gewoon voor de vissers houden bouwen in nep natuurgebieden en de boeren laten waar ze zijn zijn alle problemen opgelost
kluit 7 Maart 2021
pieter schreef:
Markerwaard weer terug op de kaart welke partij is het hier ook mee eens?
Een nieuwe stad creëren in de Markerwaard is een goede optie en daarbij ook direct een nieuwe kerncentrale bouwen, immers dan ben je ook grotendeels van het CO2 en het stikstof probleem af!!!

Want de energietransitie in deze vorm is gedoemd om te mislukken want elke huishouding zal in de toekomst +\- 5000euro per jaar (bron Telegraaf) moeten gaan ophoesten om aan de verduurzamingsplicht te kunnen voldoen.







Abonnee
Kjol 7 Maart 2021
LTO kon beter voorstellen om alle boeren belastingvrij te laten emigreren indien ze dat willen. Daarmee komt er direct ruimte vrij.
Abonnee
petatje 7 Maart 2021
@Kjol; LTO is nog net slim genoeg om hun eigen verdienmodel niet direct onderuit te halen. Via een omweg werken ze er wel aan mee, dat beseffen ze nog niet.
Abonnee
mafex 9 Maart 2021
dat LTO, bestaat dat nog steeds?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Nieuws grondmarkt

Wat kost een hectare landbouwgrond in Europa?

Nieuws grond

Agrarische grondprijs stijgt met ruim 7 procent

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden