Shutterstock

Inside Grond

4 redenen waarom grond in 2021 duurder kan worden

4 Januari 2021 - Kimberly Bakker - 3 reacties

Nieuw jaar, nieuwe kansen. Zo luidt het gezegde. Velen hopen uiteraard op een jaar waarin het coronavirus weer van het toneel verdwijnt. De wereldwijde pandemie is ook een van de redenen dat de grondprijzen in 2020 omlaag gingen. Voor 2021 zijn de verwachtingen tegenovergesteld. 4 redenen waarom de grondprijs dit jaar kan stijgen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In het voorjaar van 2020, na aanvang van de coronapandemie, kwam de grondmarkt wereldwijd tot stilstand. Zowel kopers als verkopers trokken zich terug vanwege de onzekerheid. In Nederland is de grondprijs tot en met het derde kwartaal gezakt naar €60.700 per hectare. In de Verenigde Staten kwam de prijs in het tweede kwartaal uit op omgerekend €24.000 tot €28.000 per hectare. Sinds november zitten de prijzen weer iets in de lift, voornamelijk als gevolg van de bekendmaking rondom wereldwijde vaccinatieprogramma's. In Nederland lag de prijs in die maand op ruim €63.000 per hectare. Veel analisten verwachten dat de stijging van de grondprijs in 2021 doorzet.

Beperkt aanbod en lage rentes
Een van de redenen voor de verwachte prijsstijging is de overheidssteun voor boeren. De hierbij bijvoorbeeld aan de steun die overheden hebben toegekend in het kader van corona. Het Amerikaanse 'Coronavirus Food Assistance Program (CFAP)' heeft eind oktober voor ruim €8,5 miljard aan steun uitbetaald aan landbouwbedrijven in de Verenigde Staten. Veel van de agrarisch ondernemers in de Verenigde Staten hebben hierdoor weer voldoende kapitaal om grond aan te kopen. Deze toenemende interesse kan zorgen voor een hogere prijs, omdat het aanbod van grond beperkt is.  

Dat er weinig aanbod is, is niet alleen in de Verenigde Staten te merken. Ook in onder meer Flevoland en Noord-Brabant is het aanbod van grond beperkt. Dit komt doordat boeren het verhuren van hun agrarische grond verkiezen boven het verkopen van de grond. Waarom? Omdat cash op dit moment te weinig oplevert. De noodzaak om te verkopen, wordt daarom als laag gezien. In de Verenigde Staten speelt daarnaast mee dat het rentetarief voor leningen op landbouwvastgoed laag is (4,24% tot 4,85%). Kortom: de combinatie van meer vraag (zowel door meer geld als de lage rentetarieven op leningen) en een beperkt aanbod kan de prijzen in 2021 doen stijgen.

Investeerders interesseren zich
Een vierde reden voor een eventueel hogere grondprijs is het feit dat ook meer en meer investeerders agrarische grond zien als stabiele en veilige manier om meer rendement te creëren. De Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM) meldde dit een paar maanden geleden ook al: "In 2015 werd circa 62% van de aangeboden boerenbedrijven gekocht door een agrarisch ondernemer. Dat percentage is over 2020 gedaald is tot 51%. In 2020 werd daarbij 16% van de bedrijven aangekocht door een particulier." Deze partijen hebben vaak meer te besteden en drijven zo dus de grondprijs op.

Gooien we de 4 bovenstaande redenen: een hoger inkomen, een beperkt aanbod, de lage rentetarieven en de interesse vanuit investeerders, op 1 hoop, dan is het volgens Amerikaanse analisten aannemelijk dat in 2021 een hogere prijs voor landbouwgrond betaald moet worden. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden