Shutterstock

Inside Grond

Sterkste stijging in 6 jaar voor grondprijzen in VS

8 December 2020 - Kimberly Bakker

De prijzen van landbouwgrond in de Verenigde Staten hebben over het derde kwartaal van 2020 de sterkste stijging in 6 jaar tijd gerealiseerd. Des te opvallender is het dat in de komende periode meer faillissementen van landbouwbedrijven worden verwacht. Hoe zit dat, en wat is de reden voor de stijging in de grondprijs?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijzen voor landbouwgrond in de 'Midwest' (Wisconsin, Iowa, Illinois, Indiana en Michigan) zijn in het tweede kwartaal van 2020 met maar liefst 2% gestegen. Het is de sterkste stijging in de afgelopen 6 jaar. Volgens de Federal Reserve in Chicago komt de stijging voornamelijk door de extreem lage rentes en extra overheidssteun als gevolg van het coronavirus. Indiana en Wisconsin laten de grootste prijsstijgingen zien: respectievelijk 6% en 3% ten opzichte van vorig jaar. De stijgingen van 2% in Illinois en 1% in Iowa waren iets bescheidener.

Daarentegen laten de grondprijzen ten opzichte van het tweede kwartaal een heel ander beeld zien. In vergelijking tot die periode is namelijk een ongewijzigde trend zichtbaar. In de staat Illinois is zelfs een daling van 2% zichtbaar. Voor het vierde kwartaal van 2020 wordt eveneens een stabiel prijsverloop voorzien. De verwachting is dat de prijs voor grasland in 2020 uitkomt op omgerekend €6.600 per hectare en de prijs van akkerland zou kunnen stijgen naar ruim €8.500 per hectare. 

Ook de pachtprijzen komen hoger uit. Voor de staten in de Midwest is de gemiddelde pachtprijs inmiddels gestegen tot €410 per hectare. Het is de op één na hoogste prijs in de Verenigde Staten. De Amerikaanse staten in de Pacific spannen de kroon, met een gemiddelde prijs van omgerekend €627 per hectare. In de Southern Plains ligt de pachtprijs het laagste: €82 per hectare. Voor het gehele land komt de gemiddelde pachtprijs uit op circa €283 per hectare.

Meer faillissementen verwacht
Amerikaanse bankiers verwachten wel dat de agrarische bedrijven het de komende periode moeilijk gaan krijgen. Het 'Coronavirus Food Assistance Program (CFAP)' heeft eind oktober voor €2 miljard aan steun uitbetaald aan landbouwbedrijven in de eerdergenoemde 5 staten. Deze 5 staten hebben daarmee 24% van de in totaal €8,5 miljard gekregen. Momenteel komen veel agrarisch ondernemers in de Verenigde Staten rond van deze steun. Bankiers verwacht daarom dat het aandeel gedwongen verkoop of beëindiging van bedrijven in financiële problemen in de komende 3 tot 6 maanden toeneemt ten opzichte van vorig jaar.

Daarbij zou het met name gaan om de varkenshouders, rundveehouders en melkveehouders in de Verenigde Staten. Landbouwbankiers voorzien voor de Amerikaanse akkerbouwers namelijk dat het netto contante inkomen over de komende periode weleens hoger kan liggen als in het voorgaande jaar.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden