Shutterstock

Inside Grond

Forse prijsdaling akkerland geen reden tot zorg

7 Augustus 2020 - Kimberly Bakker - 9 reacties

Nieuwe cijfers van het Kadaster tonen aan dat de prijs van akkerland in juni een duikvlucht heeft gemaakt: een daling van €20.000 per hectare ten opzichte van de maand mei. Zorgwekkend? Een rondje langs verschillende agrarisch makelaars leert van niet. Waar komt die extreme prijsdaling dan ineens vandaan?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van akkerland is tussen mei en juni met €21.861 per hectare gedaald naar €52.123 per hectare, zo blijkt uit nieuwe gegevens van het Kadaster. Deze extreem forse prijsdaling zorgt ervoor dat de gemiddelde prijs bijna op het laagste niveau van de afgelopen 10 jaar noteert. Het klinkt zorgwekkend, maar een belletje naar verschillende agrarisch makelaars leert dat deze prijs in perspectief moet worden gezien. 

Minder transacties in de zomer
Volgens de makelaars is het belangrijk om in gedachten te houden dat het aantal transacties in de zomermaanden doorgaans relatief laag is en ook de coronacrisis heeft invloed op het aantal transacties. Het betekent dat de gemiddelde prijs voor akkerland die het Kadaster registreert door het minste of geringste beïnvloed wordt. "Ik kan de prijsdaling niet direct verklaren en heb ook geen bijzondere transacties gehoord. Ik verwacht daarom dat er in de maand juni 1 of misschien 2 transacties zijn geweest die het gemiddelde omlaag hebben gedrukt", zo licht Johan Zandbergen, makelaar bij VSO Makelaars, toe. 

De prijs van akkerland is in juni fors gedaald. Bron: Kadaster.

Ten tweede is het volgens hem goed mogelijk dat er in de relatief dure gebieden (onder meer Flevoland) minder transacties zijn geweest dan in goedkopere regio's (zoals het Noordelijk weidegebied). Dit onderschrijft ook Hans Peters, voorzitter van de sectie Landelijk & Agrarisch Vastgoed bij VBO Makelaar. "De prijzen voor akkerland worden altijd heel regionaal bepaald. Er is dus inderdaad een kans dat er in een bepaalde regio voor een lagere prijs zaken is gedaan of dat juist in een goedkoper gebied meer grond is verhandeld, waardoor de landelijke gemiddelde prijs in deze rustige periode een daling noteert."

Een eventuele derde reden voor de prijsdaling in de gegevens van het Kadaster is dat er per ongeluk een transactie van erfpacht of pacht is meegenomen. Die prijs ligt momenteel tussen €50.000 en €60.000 per hectare, wat overeenkomt met de gemiddelde prijs die het Kadaster noteert voor akkerland. 

Zomerfluctuaties niet ongewoon
Wanneer we een blik werpen op de landelijke cijfers van het Kadaster van de afgelopen 5 jaar, dan zien we dat dit soort grote fluctuaties niet per se verrassend zijn in deze periode van het jaar. Zo is te zien dat de prijs voor akkerland in het jaar 2017 tussen de maanden juni en augustus met maar liefst €30.000 per hectare stijgt naar €93.467 per hectare, om vervolgens in september weer uit te komen op €60.789 per hectare. 

In de zomer van 2018 is een vergelijkbaar beeld zichtbaar: van €61.637 per hectare in juli tot €82.610 per hectare in augustus. Vervolgens daalde de prijs van akkerland in september weer naar €52.490 per hectare. Dit geldt overigens niet alleen voor de prijzen van akkerland, want ook de prijzen van grasland laten in de zomer grotere fluctuaties zien. Iets wat volgens de makelaars dus samenhangt met het feit dat er minder transacties plaatsvinden in die periode.

Fluctuaties in de prijs zijn niet verrassend in de zomer. Bron: Kadaster.

Geen neerwaartse tendens verwacht
Zowel Peters als Zandbergen verwacht dan ook niet dat de prijsdaling in de komende maanden verder doorzet. "Ik heb geen signalen ontvangen dat een daling van de prijs voor akkerland in het verschiet ligt. Ik moet daarbij wel zeggen dat er ook geen rekening gehouden hoeft te worden met een prijsverhoging", zo beschrijft Zandbergen.

Dat een prijsstijging niet voor de hand ligt, komt volgens de makelaars onder andere door het feit dat de banken nog altijd streng zijn bij het verstrekken van financiering. Ook is er bij akkerbouwers momenteel weinig ruimte om te investeren, bijvoorbeeld doordat de prijs van de aardappelen iets onder druk staat. "De boeren houden hun akkerland liever vast, dan dat ze het nu voor een lage prijs verkopen", zo concluderen de meeste makelaars.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden