Eigen foto

Analyse Granen & Grondstof

Tarwehandel toon weinig vertrouwen in nieuwe oogst

25 April 2024 - Jurphaas Lugtenburg

De Europese handel geeft wisselende signalen af. Het laatste contract voor de oude oogst op de Matif kwakkelt terwijl het eerste contract voor de nieuwe oogst stappen omhoog zet. In de VS blijft tarwe overigens onverminderd in de lift. Daar zijn weer wat twijfels over maïs, onder meer vanwege tegenvallende vraag naar ethanol.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meicontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €1 lager op €208,50 per ton. Op de CBoT zat tarwe wederom in de lift en sloot 1,6% hoger op $5.94½ per bushel. Maïs daalde afgelopen handelssessie op de beurs in Chicago met 1,2% naar $4.37¾ per bushel. Soja bewoog vooral zijwaarts en sloot uiteindelijk 0,1% lager op $11.66 per bushel.

Handelaren in tarwe op de Matif geven tegenstrijdige signalen af. Het meicontract - het laatste contract voor de oogst van 2023 - staat wat onder druk. Een ruim aanbod van tarwe op de Europese markt, onder meer door een tegenvallende export en relatief grote import uit Oekraïne, wordt door verschillende analisten als oorzaak daarvoor genoemd.

Dat de tarwebalans zo ruim blijft, daar zijn handelaren veel minder zeker van. Het eerste contract voor de nieuwe oogst zette de afgelopen week namelijk forse stappen omhoog en sloot gisteren op €228,50 per ton. De spreiding tussen het mei-, en septembercontract is met €20 relatief groot. Helemaal als je bedenkt dat het meicontract over een paar weken expireert.

Het nieuws dat de Amerikaanse president Biden het steunpakket voor Oekraïne door het parlement heeft geloodst zorgt ook op de granenmarkt voor wat onrust. Sommige analisten hadden het vermoeden dat het Oekraïense leger op zijn laatste benen liep. Kiev zou daardoor weleens noodgedwongen om tafel moeten met het Kremlin over vredesonderhandelingen. Geld en militair materieel uit de VS is een opsteker voor Oekraïne, maar vergroot ook de kans dat de oorlog zich voort gaat slepen. De moeilijkheden voor Oekraïense boeren met de export van graan, lage prijzen en tekort aan arbeidskrachten blijven daardoor voortduren.

Teruglopende ethanolproductie
Maïs in de VS krijgt een tikje van tegenvallende exportcijfers. De VS exporteerde tot nu toe dit seizoen 22 miljoen ton maïs tegen 24,5 miljoen ton die het USDA voorspelde. Daar kwamen nieuwe ethanolproductiecijfers bij. Afgelopen week werden 954.000 vaten ethanol geproduceerd. Dat was een week eerder nog 983.000 vaten per dag en ten opzichte van dezelfde week vorig jaar werd er 1,3% minder ethanol geproduceerd. De vraag naar benzine blijft overigens nog sterker achter, met 11,4% minder vraag ten opzichte van dezelfde week vorig jaar. Dat is volgens sommige analisten wel een teken dat er mogelijk minder maïs nodig is voor de productie van ethanol, dat als biobrandstof wordt bijgemengd in benzine.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden