Agrifoto

Analyse suiker

Ook buiten Nederland valt suikergehalte bieten tegen

20 Februari 2024 - Jesse Torringa

Net als in Nederland beëindigen steeds meer Europese landen deze maand de bietencampagne. Zij constateren veelal hetzelfde: een lager suikergehalte en wisselende opbrengsten door een groeiseizoen met extremen. Op de termijnmarkt staat de suikerprijs wat onder druk, ondanks onder gemiddelde suikerrietoogsten in Azië.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Cosun Beet Company maakte afgelopen week de cijfers en bietenprijs van oogst 2023 bekend, met de nadruk op dat het een uitdagend teeltjaar met extreme weersomstandigheden was. Het suikergehalte nam in de wintermaanden al vroeg af en lag landelijk op 15,6%, bijna 1% lager dan 2022. Ook andere cijfers zoals het tarrapercentage vielen niet mee.

Half West-Europa baggert de bieten er uit
Het late voorjaar, gevolgd door een droge periode zorgde voor een achterstand in de groei. Hoewel deze groeiachterstand nog aardig bijtrok in de loop van het seizoen dankzij voldoende vocht en hogere temperaturen, leidde een kletsnatte herfst en winter ervoor dat menig bietenrooier aan het baggeren was. Dit gold niet enkel voor Nederland, want ook in andere Europese landen ging het rooien niet vanzelf door nattigheid en blijft het suikergehalte toch wat achter op andere jaren. Daarnaast variëren de opbrengsten ook behoorlijk en laat het rooien zijn sporen na in het veld.

Net als Cosun hebben meerdere Europese suikerproducenten deze maand hun bietencampagne afgerond of zijn in een afrondende fase. Onze zuiderburen gaven als een van de eersten aan dat de campagne erop zat in eind januari. Het Belgische Tiense Suiker meldde dat de natte oogst, voldoende aanvoer en het transport tot veel uitdagingen leidde tijdens de campagne. De fabriek verwerkte in totaal 3,5 miljoen ton bieten deze campagne. De wortelopbrengsten waren ondanks een late zaai goed bijgetrokken door gunstig weer met vocht in september en oktober, maar de suikervorming bleef achter. Bij Iscal, de andere suikerproducent in België, haalde eind januari niet als deadline om de campagne te beëindigen, zo meldde verschillende Belgische media. Een beperkt deel van de bieten was nog niet gerooid en een deel beschadigd vanwege de vorst, waardoor de capaciteit naar beneden ging. Toentertijd is er nog een verzoek gedaan door Iscal aan Cosun om de bieten te verwerken in de fabriek in Dinteloord. Dat werd afgewezen omdat het zelf net zijn moeilijke campagne achter de rug had.

In Frankrijk was het bietenseizoen van 2023/24 ook een jaar vol uitdagingen. Suikerverwerker Cristal Union heeft de laatste bieten verwerkt in de tweede week van februari en volgens de suikerproducent was het tot deze laatste dag een uitdaging, refererend aan de natte omstandigheden. Het bedrijf zei dat de industriële locaties de activiteiten konden aanpassen aan uitdagende weersomstandigheden tijdens het seizoen. De suikerproducent komt uit op een gemiddelde opbrengst van 86 ton bieten, wat rond het 5-jarig gemiddelde uitkomt met een suikergehalte van 17%.

In het noorden van Frankrijk staan nog altijd wel wat bieten op het land door de vele neerslag, niet anders dan in België en Nederland. Zo stonden er aan het eind van 2023 meerdere percelen onder water door overstromingen zoals in het Franse departement Nord de Calais. Op het totaal zal het niet veel zijn, maar over hectares doet de suikerproducent geen uitspraken. Tereos, een andere grote suikerproducent, heeft nog geen berichtgeving gedaan over het einde van de bietencampagne en heeft meerdere suikerfabrieken in de noordelijke regio's draaiende. Mogelijk dat zij de komende weken duidelijkheid geven over de bietencampagne in dit gebied.

Wisselende opbrengsten
De bietencampagne in de Scandinavische landen is vorige week ook afgerond, meldt Nordic Sugar. Het begint een beetje eentonig te worden, maar ook hier laat het groeiseizoen en de natte oogst zich gelden in de cijfers van de suikerfabrieken. Zo ligt het suikergehalte lager dan de laatste vijf jaren in Denemarken en valt de tarra en winbaarheid tegen. De fabriek in Zweden maakt ook melding van een zeer uitdagend jaar. In Polen bedraagt de gemiddelde bietenopbrengst 60 ton bieten per hectare, terwijl het suikergehalte uitkomt op 15,4%. Dat meldt suikerproducent Pfeifer & Langen Polska. De zaai liep behoorlijke vertraging op door lage temperaturen en neerslag, terwijl in de zomer juist droogte het probleem was en de groei verstoorde, met name in het midden en westen van Polen. Hierdoor waren de opbrengsten ook zeer wisselend.

Ook Nordzucker sloot op 14 februari zijn campagne 2023/24 af. Het bedrijf maakte dinsdag 20 februari bekend dat de campagne een van de langste en meest uitdagende van de afgelopen jaren was. Nordzucker, opererend in zeven verschillende Europese landen waaronder Duitsland, zei dat de suikeropbrengst per hectare in lijn ligt met het vijfjarig gemiddelde in Europa en gemiddeld uitkomt op zo'n 75 ton per hectare. Ook zij geven aan dat het suikergehalte gemiddeld wat achterbleef op andere jaren.

Suikernotering onder druk
Op de termijnmarkt staan de suikernoteringen in London en New York onder druk. De noteringen waren in januari weer opgeklommen maar aan deze trend is inmiddels een einde aan gekomen. De bovengemiddelde Braziliaanse suikerproductie van 2023 drukt met het grote aanbod op de termijnmarkt, maar een exportcapaciteit dat al volledig bezet is zorgt ervoor dat de export minder snel verloopt dan zij graag zouden zien. Daarnaast wordt er minder suikerriet verbruikt voor de productie van ethanol doordat suiker winstgevender is dan deze brandstof. Ook met oog op het komende seizoen zal er meer suikerriet worden omgezet naar suiker.

Ondanks de bovengemiddelde productie in Brazilië worden de mondiale zorgen over het suikeraanbod niet de kop ingedrukt. In Azië bevestigen suikerproducentenverenigingen zoals de ISMA in India maar ook de Thaise suikerfabrieken coöperatie een ondergemiddelde suikerproductie. In Thailand wordt zelfs de laagste opbrengst in 13 jaar behaald en 32% minder dan 2022/23. Dat terwijl deze twee landen beiden terugkomen in de top-vijf grootste suikerexporteurs ter wereld. Het witte suikercontract in London staat op het moment van schrijven op 624$ per ton. Een week geleden wisselde de notering winsten en verliezen af op zo'n $650 per ton. Het ruwe suikercontract in New York op omgerekend 504$ per ton.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden