Shutterstock

Analyse suiker

Suikermarkt slaat na lange tijd andere weg in

12 December 2023 - Jesse Torringa

De suikermarkt kon zich de afgelopen maanden moeilijk losmaken van het krappe aanbod en de zorgen over een suikertekort, maar slaat nu een andere weg in. De termijnmarkten in Londen en New York zijn sinds eind november fors gedaald. De goede Braziliaanse suikerproductie en -export laten zich met name gelden. Maar ook India is van invloed met een drastisch besluit. Op de Europese spotmarkt blijven de prijzen stabiel.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De suikermarkt stond het afgelopen jaar in het teken van krapte en zorgen over een tekort. In verschillende continenten vielen de suikerbiet- en rietopbrengsten in 2022 al niet mee en ook dit jaar werden er tegenvallende rietopbrengsten gemeten in met name Aziatische landen door de gevolgen van weerfenomeen El Niño. Dat terwijl de wereldwijde consumptie ook licht toenam. Brazilië, met ruime afstand 's werelds grootste producent en exporteur, zag dit jaar juist een zeer goede suikerproductie, maar wist de suikermarkt desondanks nauwelijks minder verhit te maken. Tot afgelopen weken dan, toen Brazilië bleef verbazen met zeer goede suikerproductie- en exportcijfers.

Brazilië blijft verbazen
De Braziliaanse suikerproductie van 2023 is zo goed als afgerond en verschillende marktbureaus verwachten een suikerproductie die de 40 miljoen ton of meer aantikt. Dat is te danken aan goede groeiomstandigheden en een groter aandeel in het omzetten van suikerriet naar suiker in plaats van ethanol. De Braziliaanse industriesuikergroep Unica meldt dat de productie tot half november met 23% was gestegen en toen op 39,4 miljoen ton stond. Daarnaast begint de export eindelijk op gang te komen, blijkt uit de cijfers over november. 3,7 miljoen ton werd er verscheept en dat is een record voor deze maand. Daarnaast nam de export met 0,8 miljoen ton toe vergeleken met oktober. Dat terwijl er nog altijd logistieke problemen zijn in de overvolle exporthavens van Brazilië. In totaal staat de suikerexport in 2023/24 nu op 22,5 miljoen ton. Dat is hoger dan in de laatste twee seizoenen, maar lager dan in 2020/21.

Azië hield de afgelopen maanden met een matig groeiseizoen voor suikerriet de verhitte suikermarkt in de benen. De ogen zijn vooral gericht op India en Thailand, twee zeer grote jongens in de suikerproductie en doorgaans ook in de export. In India geldt al langer een exportverbod op suiker, maar om de suikervoorraden verder te verhogen wordt er gestopt met het gebruik van suikerrietsap dat is bedoeld voor productie van ethanol. Volgens analisten moet dat ongeveer 2 miljoen ton extra suiker opleveren. Ook dat zorgt voor verlichting op de suikermarkt.

Termijnmarkt 15% lager
De afgenomen zorgen over het suikeraanbod uit zich duidelijk op de termijnmarkten. Voor het eerst in ruim een jaar tijd ziet de richting van de suikernotering in Londen en New York er heel anders uit. Medio november stond de suikernotering op de Liffe in Londen nog op $740 en in de laatste dagen van november sloot het witte suikercontract op $717per ton. Vandaag (dinsdag 12 december) staat de koers zelfs op $625 per ton. Dat is een daling van 15,5%. Het ruwe suikercontract in New York daalde zelfs met 20% in dezelfde periode. Kijkend naar de laatste jaren, dan blijft deze notering zeer hoog, maar het is duidelijk dat de suikermarkt een andere koers vaart dan afgelopen maanden.

In Europa blijft de gemiddelde prijs voor witte suiker stijgende op de spotmarkt volgens de Europese Commissie, al dateert deze data uit de maand oktober. De gemiddelde prijs komt uit op €841 per ton, €21 hoger dan in september. In alle drie de regio's neemt de prijs toe, waarbij in Zuid-Europa de prijs het hoogst ligt.

Productie Europa naar beneden bijgesteld
Uit de voorlopige bietenverwerking is gebleken dat het suikergehalte dit jaar wat achterblijft vergeleken met andere jaren. Het grillige seizoenverloop met laat zaaien en soms hitte en droogte heeft zijn sporen duidelijk nagelaten. Het suikergehalte is wat verbeterd, maar slechts beperkt door het donkere weer in de herfst in met name het westen van Europa. De vele en aanhoudende neerslag bemoeilijkte het rooien in verschillende delen van Europa en in enkele gebieden, zoals in Frankrijk en België, zijn er percelen onder water komen te staan. Ook kwam vorst en sneeuw nog eens vroeg dit jaar. Al met al is het dan ook niet gek dat de oogst van bieten achterloopt op schema en dat leidde in bijvoorbeeld Frankrijk al tot een reductie in de verwerking. Suikerbietenverwerker Cristal Union heeft in een bepaalde periode afstand gedaan van leveringsovereenkomsten en verwerker Tereos heeft de fabrieken vertraagd. Dat alles resulteert in een kleinere suikerproductie dan twee maanden geleden werd verwacht, zo stelt de Europese Commissie in het novemberrapport. De productie wordt nu verwacht op 16,5 miljoen ton suiker in plaats van de 17,0 miljoen ton.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden