Shutterstock

Analyse suiker

Vertraagde export houdt hoge suikerprijs in de benen

14 November 2023 - Jesse Torringa

Een forse vertraging van de Braziliaanse suikerexport zorgt ervoor dat de prijs van witte suiker in de buurt van het hoogste punt in twaalf jaar tijd blijft. Daarnaast nemen de zorgen over de beschikbaarheid van de zoetstof toe in Aziatische landen. In West-Europa vertraagt de aanhoudende neerslag de bietenoogst en staat de verwerking van de Franse suikerfabrieken op een lager pitje door een lagere aanvoer.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De notering van het witte suikercontract in Londen is sinds begin oktober gestaag toegenomen en schommelt sinds november weer rond het hoogste punt in ruim twaalf jaar tijd. Op het moment van schrijven (dinsdag 14 november) staat het contract op $758 per ton. De zorgen over de wereldwijde beschikbaarheid van suiker blijven aanhouden en verschillende handelsorganisaties en suikerproductiegroepen schatten de wereldwijde suikerproductie lager in dan de consumptie. Dat terwijl de voorraden de laatste jaren zijn afgenomen. In verschillende continenten valt de productie overigens tegen. Brazilië produceert én exporteert daarentegen mogelijk een record aan suiker, maar logistieke problemen maken dat laatste nog niet mogelijk.

De Braziliaanse suikerproductie verliep de afgelopen maanden zeer vlot en met hoge opbrengsten waardoor de productie op weg is om het record van seizoen 2020/21 te verbreken. Tot eind oktober lag de productie op 37,2 miljoen ton suiker volgens cijfers van Rabobank en daarmee is de productie bovengemiddeld. Dat betekent ook dat er meer geëxporteerd kan worden, zeker met de huidige vraag naar suiker. Echter zit er een behoorlijke kink in de kabel. De wachttijden in verschillende grote havens zijn behoorlijk opgelopen, variërend van een week tot zelfs ruim anderhalf maand volgens de internationale rederij Williams Shipping. Persbureau Reuters meldt dat de infrastructuur maximaal wordt gebruikt, maar dat momenteel naast suiker ook de zeer grote soja- en maïsoogsten worden geëxporteerd. Ook deze exportproducten gaan richting recordhoeveelheden door een goede oogst. Dat resulteert in grote voorraden suiker in het land. Echter is dit maar van beperkte duur en komt deze suiker op gegeven moment wel op de markt.

Exportbeperkingen
Ondertussen is in India, een van 's werelds grootste suikerproducenten, het verwerkingsseizoen van rietsuiker begonnen. De rietopbrengsten liggen volgens de Indian Sugar Mill Association (ISMA) beduidend lager dan voorgaande jaren wegens droogte in de belangrijke teeltregio's Maharashtra en Karnataka, het gevolg van weerfenomeen El Niño.

Om de binnenlandse markt te beschermen kondigde de Indiase regering in oktober een verlenging aan van de exportbeperkingen voor onbepaalde tijd. Het afgelopen jaar voerde het Aziatische land een beperking op de suikerexport in na een quota te hebben vastgesteld op 6,1 miljoen ton. De regering gaf eind oktober aan pas nieuwe quota vast te stellen wanneer het beter zicht heeft op de totale suikerproductie van het land. Gelet op de verwachte rietopbrengsten zal het volume suiker bestemd voor export dit seizoen minimaal of mogelijk zelfs nul zijn. Ook in Thailand, dat de top 3 van suikerexporteurs in de wereld compleet maakt, is flink geraakt door droogte de afgelopen maanden waardoor de export ondergemiddeld zal zijn.

Overstromingen Frankrijk
In West-Europa heeft de vele neerslag zijn impact op de voortgang van de bietenoogst. Suikerproducent Cosun meldde eerder deze maand al dat de campagne ondanks de vele millimeters doorloopt. De planningen voor de afname van bieten zijn behoorlijk aangepast doordat er door de nattigheid in bepaalde gevallen niet kon worden gerooid op de percelen. In sommige gebieden valt de afname van bieten dan ook behoorlijk tegen, maar de fabrieken worden nog van voldoende bieten voorzien om te kunnen produceren. Wel neemt het tarrapercentage toe. Dit lag in de eerste week van november op gemiddeld 12,1%, tegenover 8,6% in de eerste campagneweek. Het suikergehalte blijft door het donkere weer gelijk en neemt al enkele weken nauwelijks toe en staat op 15,8%.

In Frankrijk leidt de neerslag wel tot een aanzienlijk lagere bietenafname en zelfs tot een productievertraging, zo meldde de Franse suikerverwerker Tereos. De helft van de suikerfabrieken heeft noodgedwongen gesneden in de productiecapaciteit doordat suikerbietentelers simpelweg minder kunnen oogsten door de vele regen. Met name de in het noorden gelegen suikerfabrieken hebben minder bieten te verwerken en daar is de afgelopen weken dan ook veel neerslag gevallen. Ook de afgelopen dagen was het weer raak en werden verschillende noordelijke regio's, zoals het departement Calais, getroffen door overstromingen.  

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden