Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Kerndreiging en nieuwe sancties schokken markten

28 Februari 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Het effect van de dit weekend door het westen aangekondigde sancties tegen Rusland heeft president Poetin niet direct op andere gedachten gebracht. De grondstofmarkten reageren daarentegen wel stevig op de handelsbeperkingen en de Russische dreiging met kernwapens.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De CBoT beet vanmorgen het spits af met zeer grote prijsbewegingen. Het maartcontract sloot vrijdag op $843 per bushel (circa €277 per ton). Vanmorgen opende de beurs van Chicago op $920,25 per buhsel (circa €302 per ton). Het meicontract steeg iets minder snel: van $859,75 per bushel (circa €283 per ton) als slotkoers vrijdag naar $930.25 per bushel (circa €306 per ton), maar de openingskoers van vandaag blijft nog steeds zeer extreem. Voor het maartcontract staat de koers tijdens het schrijven op $898,25 per bushel (circa €295 per ton). Dat is een daling ten opzichte van eerder deze morgen, maar nog altijd 6,5% hoger dan de slotkoers van vrijdag.

Parijs volgt Chicago
De Matif-notering laat een vergelijkbaar beeld zien. De slotkoers afgelopen vrijdag stond op €290 per ton en de beurs opende vandaag op €302,50 per ton. In de eerste handelsminuten liep dat zelfs nog even op naar €313,75 per ton. Dat is inmiddels wel weer iets gezakt maar niet veel. Tijdens het schrijven van dit artikel staat de koers op €310 per ton. Ook de maïsnotering zit behoorlijk in de lift. Het maartcontract op de Matif is gestegen van €289,25 per ton naar een openingskoers op €310 per ton. Dat is gedurende de ochtend verder gestegen naar €320 per ton, een stijging van bijna 11%. De andere contracten voor 2022 zijn met tussen de 6% en 3% gestegen ten opzichte van vrijdag.

De aardappeltermijnmarkt laat voorzichtige tekenen van herstel zien zijn de flinke verliezen vorige week. Het aprilcontract is gestegen naar €19 per 100 kilo. Dat is €0,20 hoger dan vorige week. Het juni-contract zit zelfs nog iets steviger in het zadel en plust €1,50 naar €22 per 100 kilo tijdens het schrijven van dit artikel.

Olieprijs stijgt
De olieprijs houdt gelijke tred met de granenmarkt. Brent ruwe olie is van $97,93 per vat vanmorgen geopend op $101,98 per vat. Dat is op het hoogtepunt deze morgen opgelopen naar $105,07 per vat. Inmiddels is de prijs weer gezakt maar met $102,89 per vat, nog altijd 5% boven de slotkoers van vorige week. De Nederlandse TTF, de Europese benchmark voor aardgas, is één van de grootste stijgers onder de grondstoffen. Van de slotkoers vrijdag op €93,15 per MWh opende de TTF vanochtend op €116,49 per MWh. Dat is in de eerste handelsuren weliswaar iets afgezwakt, maar met €107,65 tijdens het schrijven ligt de prijs bijna 16% hoger dan voor het weekend.

Aandelenbeurzen in de min
De aandelenbeurzen laten vandaag een minder eensluidend beeld zien. De Nikkei pluste de eerste handalsdag 0,19% en sloot op 26.526,82 punten. De AEX staat op het moment van schrijven op een min van 1,50% op 717 punten. Vooral de aandelenkoersen van bedrijven die direct of indirect belangen in Rusland hebben daalden fors, denk daarbij bijvoorbeeld aan ING en Air France-KLM.

De Russische beurs in Moskou is vanmorgen niet geopend voor de aandelenhandel en blijft tot nader order gesloten. Handel in valuta is wel mogelijk. De Russische roebel is de afgelopen dagen flink in waarde gedaald ten opzichte va de dollar en de euro. Ten opzichte van de euro heeft de roebel met meer dan 20% van zijn waarde verloren. De Russische centrale bank zou deze daling normaal met valutareserves kunnen dempen, maar die zijn grotendeels bevroren. Het verhogen van de rente is daarmee één van de weinige instrumenten die de Russische centrale bank over heeft.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden