Colzaco en Sonneveld

Inside Granen en Grondstof

Canadese koolzaadprijs piekt door droogte

22 Juli 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Het tekort aan koolzaad lijkt voorlopig nog niet opgelost. In Canada, ’s werelds grootste exporteur van koolzaad, lijkt de oogst tegen te vallen door hitte en droogte. Dat heeft mogelijk ook gevolgen voor Europa als één van de grote importeurs.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vorige week bereikte de koolzaadnotering op de termijnmarkt in het Canadese Winnipeg zelfs een nieuw hoogtepunt van omgerekend €661 per ton. In de dagen daarvoor werden al ver bovengemiddelde dagwinsten geboekt; in een week tijd circa €100 per ton. Inmiddels zijn de gemoederen weer wat bedaard, maar blijft de koolzaadprijs met omgerekend €595 per ton historisch hoog. Ter vergelijking: een jaar geleden deed een ton koolzaad €330 op de beurs in Winnipeg. De Europese Matif-notering laat een soortgelijke beweging zien. De prijsstijging is hier met €40 per ton wel minder extreem dan in Canada.

Krapte op de markt
De oorzaak voor de prijsrally zijn krappe balansen. De koolzaadopbrengst in Canada wordt door het Amerikaanse landbouwministerie USDA op 2,2 ton per hectare geschat. Dat is onder het meerjarige gemiddelde. Het totale oogstvolume in Canada is 300.000 ton lager ingeschat ten opzichte van een maand eerder en komt uit op 20,2 miljoen ton. De Europese koolzaadoogst wordt door de Europese Commissie geschat op 16,7 miljoen ton, 4,5% onder het 5-jarige gemiddelde.

De vraag naar koolzaad op de wereldmarkt blijft op niveau. Alleen al de Europese Unie zal door de tegenvallende eigen oogst circa 150.000 ton meer koolzaad importeren. In seizoen 2019/2020 had Canada nog een eindvoorraad van 3 miljoen ton koolzaad. Voor aanvang van de oogst 2021 zijn de voorraden meer dan gehalveerd en is er nog maar 1,2 miljoen ton over. De verwachting is dat de eindvoorraad voor het komende seizoen nog verder daalt met 100.000 ton naar 1,1 miljoen ton.

Door de beperkte voorraden verwachten verschillende analisten dat de relatief hoge prijzen ook komend jaar aan zullen houden. De grote vraag die nog wel boven de markt hangt, is wat de werkelijke koolzaadopbrengst zal zijn. Daardoor kan de prijs op een wat hoger of juist lager niveau gaan stabiliseren.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden