Agrifoto

Inside Granen

Vooral droogte voedt de granenmarkt

19 Juli 2021 - Niels van der Boom

De tarweprijzen trekken maandag 19 juli door waar de koers vrijdag eindigde. Vooral droogte in Noord-Amerika en Rusland voeden momenteel de markt. In de VS stevent zomertarwe af op een misoogst.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het blijft enorm droog en ook zeer heet in het noordelijk deel van de VS en in Canada. Hierdoor wordt in de VS de kleinste oogst van zomertarwe in 33 jaar tijd voorspeld. Dat nieuws is niet nieuw meer, maar het feit dat dit weertype aanhoudt zorgt er wel voor dat de granenmarkt opnieuw naar de situatie kijkt. De Wasde-cijfers van afgelopen week worden nogmaals geanalyseerd en op waarde geschat.

Russische oogst verlaagt
Ook uit Rusland komen nu berichten dat droog en warm weer voor een lagere tarweopbrengst kan zorgen. Gedurende dit seizoen werd steeds gerekend met een recordoogst. Marktbureau Ikar heeft inmiddels zijn voorspelling met 2 miljoen ton verlaagd en waarschijnlijk volgen anderen analisten snel. Van een zeer slecht situatie – zoals in de VS en Canada – is zeker geen sprake. Toch werkt het andere geluid wel direct door in de markt na weken van opbrengstverhogingen.

Het stijgen van de Parijse tarwenotering met ruim €15 per ton werd deels gevoed door noodweer in West-Europa. Maandagmiddag noteert het septembercontract opnieuw hoger op €216,25. Een stijging van €2 per ton. Ook het decembercontract kreeg er €2 bij. Toch is dit nieuws langzaam uit de markt aan het verdwijnen. Wel wordt nog altijd getwijfeld aan de kwaliteit van tarwe in Frankrijk, Duitsland en andere Europese landen. Door neerslag is die lager.

Maïs en soja
Droog en warm weer in de VS zorgt niet alleen voor minder tarwe; ook maïs en soja staan er niet overal florissant op. Ongeveer 20% van het areaal van beide gewassen heeft te maken met droogtestress. Gekoppeld aan een vraagmarkt zorgt dat voor meer stemming bij beide markten. Maandagmiddag noteert de koers van maïs op de CBoT wel lager, maar die van soja juist hoger. De vraag is ook fysiek merkbaar. Zo is China aan de markt om grondstoffen te kopen.

De prijs van tarwe in Chicago zit op zijn hoogste niveau sinds half mei. De groei was eind vorige week de grootste in 6 jaar tijd. In Parijs stond de prijs van het septembercontract op het hoogste niveau sinds 2 juni. Een afwaardering van de Russische graanoogst zorgt in de fysieke markt daar direct voor een prijsstijging.

Wachten met oogst
Het weer blijft ook deze en komende week een hoofdrol spelen. Zomers weer deze week zorgt ervoor dat de graanoogst in Europa voorzichtig verder kan gaan. De wintergerst is nog niet overal van het land. In Nederland staat vooral graszaad op het programma. De tarwe duurt nog zeker 10 tot 14 dagen. Eiwitpercentages zijn door het donkere en natte weer aanmerkelijk lager. Dat is zichtbaar bij gerst en ook bij tarwe is dat het verhaal. Hierdoor is er goede vraag naar hoge kwaliteit tarwe. De overstromingen in Duitsland, Nederland en België zorgen voor problemen van vrachtverkeer over de rivieren op dit moment.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden