Agrifoto

Inside Granen & Grondstof

Wordt de graanopbrengst te hoog ingeschat?

16 Juli 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De droogte in grote delen van Noord-Amerika leek lange tijd geen vat op de tarwemarkt te krijgen vooral door goede opbrengstverwachtingen elders. Nu de graanoogst van bezig is wordt de markt toch wat zenuwachtig en lopen de noteringen op.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het afgelopen maandag (12 juli) gepubliceerde WASDE-rapport van het USDA bevat geen spectaculaire verschuivingen en voorspelt nog steeds een recordtarweoogst. De markt twijfelt of die goede oogsten ook daadwerkelijk gerealiseerd gaan worden.

Niet alleen in de VS is het droog. Ook de zuidelijke graanregio's in Rusland hebben te kampen met hitte en droogt. Het Russische marktbureau IKAR verlaagde gisteren (donderdag 15 juli) de totale oogstverwachting van Russische tarwe naar 81,5 miljoen ton. Dat is 2 miljoen ton lager ten opzichte van de vorige prognose. In het WASDE-rapport van juli wordt een kleine waarschuwing gegeven over matige tot slechte zomertarwe in Noord-Amerika.

Beurzen reageren vrij heftig
De beurzen reageren vrij heftig op het nieuws; sterker dan je zou verwachten met nog steeds een recordoogst in het vooruitzicht. Het meest extreme voorbeeld is het september-termijnmarktcontract voor zomertarwe op de Minneapolis Grain Exchange (MGEX), dat gisteren (donderdag 15 juli) naar $9 per bushel steeg (omgerekend circa €255 per ton). Dat is de hoogste notering in ruim 8 jaar. De Europese Matif notering reageerde minder sterk, maar de koers is wel gestegen van €199 per ton op maandag 12 juli naar €208,75.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden