Shutterstock

Inside Granen en grondstof

Met een goede oogst in zicht daalt de tarweprijs

7 Juli 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De tarweprijs staat onder druk. Vooral door de weerberichten in de VS geven de beursnoteringen een knauw. Maar ook de goede oogstverwachtingen in Europa en het Zwarte Zee gebied helpen de prijs niet.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Europese Matif notering zakte gisteren (dinsdag 7 juli) met een slotkoers van €198,25 per ton voor het eerst sinds oktober onder de €200 grens. Op 30 april piekte de prijs nog op €257,75 per ton. de koers is daarmee inmiddels 23% gedaald in ruim 2 maanden. De Amerikaanse CBoT sloot ook lager en kwam uit op $227,81 per ton.

Krap een week geleden kreeg de markt nog een stimulans omhoog na het USDA nieuws over beperkt areaalgroei en krappe voorraden. Die berichten zijn inmiddels verwerkt en men kijkt weer naar de goede oogst(prognoses) en weerberichten. Dat geldt niet alleen voor tarwe maar ook voor maïs en soja waarvan de prijzen dalende zijn.

Regen geeft rust
De zomertarwe staat er in de VS matig op. 16% van het areaal wordt als goed of uitmuntend gekwalificeerd zo maakte het USDA gisteren bekend. Vorig seizoen was dat nog 70%. Voor delen van de VS onder andere in de  staten Noord- en Zuid-Dakota wordt regen voorspeld waardoor de zomertarwe nog kan herstellen. Dat neemt tijdelijk de zorgen op de markt weg. Van de wintertarwe in de VS krijgt 47% de status goed of uitmuntend. De oogst van wintertarwe loopt wel achter op het 5-jarige gemiddelde. 45% is gedorsen tegenover 53%  op de zelfde datum in het langjarige gemiddelde.

In Europa staat de tarwe er goed op. Het JRC instituut maakt in het MARS bulletin van 21 juni bekend dat de tarwe opbrengst 5,8% boven het 5-jarige gemiddelde uitkomt. In Frankrijk is de eerste wintergerst gedorsen maar door het buiige weer wordt er nog weinig voortgang gemaakt.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden