Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Voorzichtige groei in het Europese areaal soja

5 Juli 2021 - Jurphaas Lugtenburg

In de Europese Unie wordt dit seizoen iets meer soja geteeld. Vooral in Italië wint de teelt aan populariteit. De voorspelde opbrengsten stijgen in de EU nog harder dan het areaal.  

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het totale areaal soja komt dit seizoen uit op 985.000 hectare, zo blijkt uit een voorlopige inventarisatie van de Europese Commissie. Het areaal daarmee tegenomen met circa 2% ten opzichte van vorig jaar, maar ligt nog steeds onder het record van 2019 met 962.000 hectare.

Italië is met 286.000 hectare veruit het grootste teeltgebied in de EU. Hier is het areaal ook het sterkst gegroeid, namelijk met 11% in vergelijking met een jaar eerder. Frankrijk en Roemenië volgen op flinke afstand met respectievelijk 172.000 en 160.000 hectare. Opvallend is dat in deze landen het areaal juist is gekrompen in vergelijking met een jaar eerder. In Frankrijk is 8% minder soja gezaaid en in Roemenië is dat 3%.

Goede opbrengst
De opbrengstverwachting voor de soja wordt ingeschat op bijna 2,9 miljoen ton. Dat was in 2020 nog 2,6 miljoen ton, oftewel een opbrengststijging van bijna 10% ten opzichte van een jaar eerder. Voor Roemenië wordt zelfs een 20% grotere oogst verwacht ondanks het kleinere areaal. Maar ook in Frankrijk wordt nog een flinke plus verwacht van 11%, ondanks de forse krimp van het areaal. Het Nederlandse soja areaal wordt in de Europese cijfers niet genoemd. Dat komt door de geringe omvang. In 2020 bedroeg dat 130 hectare.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden