Shutterstock

Inside Granen&Grondstof

Dringen deze zomer bij de exportorders

28 Juni 2021 - Niels van der Boom

Gunstige groeiomstandigheden in Europa en de Zwarte Zee regio zorgen voor positieve opbrengstverwachtingen. Daarmee is het dringen geblazen in de eerste fase van het exportseizoen voor tarwe. Een prijsverlaging maakt Europese tarwe competitief.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eind vorige week sloten zowel de Amerikaanse als Europese termijnmarkten in een mineurstemming. Dit had onder andere te maken met een rechterlijke uitspraak over biobrandstoffen in Amerika die grote gevolgen heeft voor de maïsmarkt daar. In dat kielzog werd tarwe meegetrokken en ook in Europa merkten we daar wat van. Wat ook op de Europese markt drukt is de aanstaande oogst.

Europese dominantie
Maandag 28 juni heeft het Egyptisch staatsbureau GASC een nieuwe tarwetender uitgeschreven voor levering eind augustus. Tarwe uit Roemenië domineert het aanbod. Daarna volgen Oekraïne en Rusland. Frankrijk deed met slechts 1 bod mee op een veel hoger prijsniveau. De goedkoopste tarwe werd uit Roemenië aangeboden voor omgerekend €203,89 per ton. De duurste Roemeense tarwe kwam binnen op €206,46. In totaal kocht Egypte 180.000 ton tarwe.

Aanbieden is 1 maar exporteren is vandaag de dag een tweede. De Egyptische overheid worstelt daarmee. Het scheepvaarttransport is nog steeds danig ontregeld, transporttijden kunnen nauwelijks worden nagekomen en het vrachtverkeer is zeer duur. Dat gaat de granenmarkt zeker parten spelen komend seizoen, dat 1 juli start. De vrachtkosten per ton vanuit Roemenië komen in de tender binnen op €22 tot €25 per ton en dat is fors.

Hittegolf
Maandag kleurde de koersen van tarwe groen na het verlies van vrijdag. Dat gebeurde zowel in Parijs als Chicago. Maandagmiddag noteert de Matif-koers rond de €203 per ton voor levering september en het decembercontract iets daarboven. Het €200 niveau is daarmee voorlopig afgewend. Ook op de CBoT is er een kleine winst. Aan de westelijke kant van de VS is het extreem heet. Zorgen rond de zomergranen neemt daarom opnieuw toe. Ook andere gewassen hebben last van die hittegolf met temperaturen tot 44 graden Celsius deze week. Ook Canada kampt met extreem hoge temperaturen en droogte. Dat kan de tarwemarkt naar hogere prijzen doen sturen.

Oogst start voorzichtig
Op korte termijn moeten we het nieuws dichter bij huis zoeken. In het zuiden van Frankrijk is de graanoogst begonnen. Het gaat vooral om wintergerst, waarvan 1% is geoogst. De stand van de tarwegewassen in het land werd afgelopen week licht afgewaardeerd. Vooral in Noord-Frankrijk hebben de gewassen nog een tijdje te gaan en is vocht wenselijk. In de Zwarte Zee regio wordt voorzichtig geoogst. Ook daar is de oogst later gestart. Dankzij warm weer versnelt het oogsttempo naar verwachting deze week.

Analisten in Amerika hinken op 2 benen want, de weersverwachtingen voor de oostkust komen met regen. In combinatie met een hoge temperatuur betekent dat groeizaam weer voor maïs en soja, waar de markt op kan reageren. Daarnaast komt het USDA woensdag 30 juni met nieuwe areaalcijfers. Volgens analisten is het niet de vraag of maar hoeveel het areaal maïs en soja stijgt. Hier kan de termijnmarkt flink op gaan reageren. Zeker in combinatie met voorraad- en opbrengstcijfers die ook gepubliceerd gaan worden.

Kwaliteit
De granenmarkt wordt in deze fase van het groeiseizoen, in aanloop naar de oogst, heen en weer geslingerd. Weersevenementen afgewisseld met exportverwachtingen en de verwachte oogst dicteren de koersen en prijzen. De combines starten dit jaar in de EU later dan we gewend zijn, waardoor het afwachten blijft wat daadwerkelijk de opbrengst en kwaliteit zijn. Vooral in landen waar veel regen is gevallen, zoals Centraal- en Oost-Europa, is er de vrees dat de kwaliteitseisen voor baktarwe niet overal worden gehaald.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden