Agrifoto

Inside Granen

Oogstprognose granen prima, maar regen welkom

16 Juni 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De Duitse coöperatie DRV stelt de oogstverwachting voor granen en koolzaad naar boven bij. Vooral de laatste weken ontwikkelen de gewassen zich uitstekend.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

"Een maand geleden liepen de gewassen nog 2 tot 3 weken achter in de ontwikkeling ten opzichte van het meerjarige gemiddelde. Dat is nu nog 1 week tot 10 dagen", zegt Guido Seedler, marktexpert van DRV, in een verklaring. Omdat de gewassen zich nu zo goed ontwikkelen stelt de coöperatie de oogstprognose voor graan in Duitsland bij naar 44,2 miljoen ton. Dat is 1 miljoen ton hoger dan de opbrengst van vorig jaar. De schatting voor de koolzaadoogst komt op 3,7 miljoen ton, een stijging van 4,5% ten opzichte van vorig jaar.

Regen nodig
Gerst en koolzaad zit in de korrelvullingsfase en tarwe zit daar nog net voor. Voldoende vocht in deze fase is van belang voor een goede opbrengst. "In het noorden en oosten van Duitsland begint het droog te worden", zegt Seedler. "Daar hebben we snel regen van betekenis nodig. In het zuiden en westen zit nog voldoende vocht in de bodem".

DRV verwacht dat de oogst van wintergerst de eerste week van juli begint, een week later dan gemiddeld. De voorraden van oogst 2020 zijn zo goed als op. Dat kan problemen opleveren voor verwerkers. "Begint de oogst later dan kunnen lokale tekorten niet worden uitgesloten worden", besluit Seedler.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden