B Brown / Shutterstock.com

Inside Granen

Graanoogst 2021 begonnen, wat zeggen eerste cijfers?

14 Juni 2021 - Niels van der Boom

In Europa duurt het nog een maand voor de combines rijden, maar in de Verenigde Staten wordt al tarwe geoogst. Graanoogst 2021 is in de zuidelijke staten haperend van start gegaan door regenval en natte omstandigheden. Wat zeggen de eerste cijfers over de opbrengst en kwaliteit?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens het laatste Wasde-rapport van het Amerikaanse landbouwminister USDA oogst het land dit jaar 35,6 miljoen ton wintertarwe. Dat is een stijging van 12% met vorig jaar. Verwachtingen voor zomer- en durumtarwe worden pas volgende maand bekend gemaakt. In de staten waar deze granen worden verbouwd, is het blijvend droog waardoor de gewasontwikkeling tegenvalt. De cijfers van zomergraan kunnen dus heel anders uitpakken.

Buien hinderen oogst
In de zuidelijke staten wordt inmiddels tarwe geoogst. Het gaat dan om zachte en harde rode wintertarwe (SRW). Van het totaal areaal SRW is zo'n 5% geoogst, van de harde tarwesoorten nog minder. In Texas is al een kwart van de tarwe gedorst tegenover 9% in Oklahoma. Het oogsttempo loopt achter ten opzichte van voorgaande jaren, omdat lokale regenbuien en een hoge luchtvochtigheid het lastig maken de tarwe droog binnen te krijgen. Inmiddels wordt ook in het zuiden van Kansas tarwe geoogst. Op basis van de eerste data voorspelt het USDA een HRW-tarweproductie van 21 miljoen ton. Bijna een vijfde meer dan vorig jaar.

Hoe de tarwe's ervoor staan, hangt af per staat en regio. Zo kampt Oregon met veel droogte en staat slechts 10% van de tarwe er goed voor. In Kansas is dat ruim 60%. De eerste opbrengstcijfers variëren tussen 2,4 en 4,4 ton hectare bij prima hectolitergewichten en een gemiddeld eiwitgehalte van 11,5%. Droog en warm weer zorgt ervoor dat de wintertarwe nu snel afrijpt. Toch blijft het vooral in Texas erg vochtig. Hier zijn dan ook de meeste kwaliteitsproblemen te vinden. Vooral fusarium is een issue.

Wisselende gewassen
Broeierig weer zorgt ook voor uitdagende omstandigheden in zuidelijke staten als Alabama, Arkansas en North Carolina. Hier wordt vooral zachte wintertarwe verbouwd. Het USDA schat in dat de opbrengst hiervan een kwart hoger ligt dan een jaar eerder. De gewasstand is erg wisselend per staat. Regenval en hoge temperaturen is nadelig voor de kwaliteit.

Verder naar het noorden hebben zowel de winter- als zomertarwe te maken met droogte. De oogst van zachte witte wintertarwe – zoals we die ook in Europa verbouwen – wordt door het USDA 20% kleiner ingeschat dan vorig jaar. In de staten Oregon, Washington en Idaho is het erg droog, wat goed terug te zien is in de stand van gewassen die nu in de aar staan. Voor de zomertarwe zijn de omstandigheden nog minder. De gewassen hebben er in 33 jaar niet zo slecht voor gestaan. De vochtvoorraad in de bodem blijft afnemen in de Dakota's en andere noordelijke staten als Montana en Minnesota. Recordhoge temperaturen geven veel stress. Daar lijden ook de harde durum tarwe's onder, die voor pasta worden verbouwd.

Russische cijfers
Op het Europees continent gaat de tarweoogst in het uiterste zuiden van Rusland eind juni van start. In hun laatste Wasde-rapport verhoogde het USDA hun opbrengstverwachting nog tot 86 miljoen ton tarwe. Dit is 11% meer dan het 5-jarig gemiddelde. Daarvan is 64,5 miljoen ton wintertarwe en 21,5 miljoen ton zomertarwe. De groei van het tarwevolume komt vooral uit het areaal, dat 2% toenam tot 29,3 miljoen hectare. De opbrengst per hectare schat het USDA 1,4% lager in.

Analisten stellen de Russische cijfers nog steeds naar boven bij. Zo ook het invloedrijke marktbureau SovEcon, die 82,4 miljoen ton tarwe verwacht. Tegelijk spreekt het ook over een fors hoger aandeel aan vorstschade (winterkill) van bijna 9% in tarwe.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden