Agrifoto

Inside Granen

Positieve verwachtingen voor Europese graanoogst

7 Juni 2021 - Niels van der Boom

Graangewassen op het Europees continent groeien goed door een combinatie van voldoende vocht en veel zon. De verwachtingen worden daarom steeds weer naar boven bijgesteld. Ook in de Zwarte Zee regio wordt een goede oogst verwacht over een krappe maand.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Coceral, de Europese organisatie van graanhandelaren, heeft zijn verwachtingen voor de oogst van tarwe in de EU + het Verenigd Koninkrijk opnieuw naar boven bijgesteld. Komt die uit, dan ligt het volume zachte tarwe 14% boven dat in 2020. Desondanks weet de Matif vanmiddag (maandag 7 juni) wel groene cijfers te laten zien in Parijs met een stijging van €4,25 per ton ten opzichte van vrijdag.

Achterstand ingehaald
Ook het Franse marktbureau Agritel is positief, onder andere over de tarwes in hun land. Voor dit jaar wordt een oogst van 38 miljoen ton verwacht, tegenover 29 miljoen ton vorig jaar. Pakt het weer deze maand gunstig uit, dan kan dit volume mogelijk nog licht stijgen. De graangewassen in het land lopen nog ongeveer een week achter op vorig seizoen. Houdt dit weertype aan dan kan die achterstand zelfs nog worden ingehaald.

Frankrijk, maar ook Duitsland, hebben voldoende neerslag gehad op de meeste plekken waar de gewassen nu van profiteren. Bij onze oosterburen wordt een 2,5% grotere tarweoogst verwacht van 22,66 miljoen ton. Verder oostelijk verwacht ook Polen een goede tarweoogst van 12,2 miljoen ton. Dat is 200.000 ton meer dan vorig jaar. Ook in Centraal- en Oost-Europa verliep de gewasgroei vertraagd. Een achterstand van zo'n 10 dagen wordt nu snel ingehaald. In sommige landen is wel sprake van een mindere kwaliteit zoals bijvoorbeeld in Roemenië. Veel regenval en een hoge temperatuur hebben voor een hoge ziektedruk gezorgd.

Areaal in VK terug naar normaal
Het Verenigd Koninkrijk oogst dit jaar fors meer tarwe, al blijven de sporen van een natte herfst en winter wel zichtbaar. Vorig jaar verliep de tarweoogst desastreus door een combinatie van weinig hectares en droogte. Dit jaar is het areaal wintertarwe met 30% toegenomen en wordt een volume van 15 miljoen ton of meer verwacht. Ter vergelijking: vorig jaar was dat slechts 9,6 miljoen ton.

In de Zwarte Zee-regio staan de wintergranen er goed voor. In deze teeltgebieden is tijdig neerslag gevallen waar de gewassen van hebben geprofiteerd. Marktbureau IKAR heeft vandaag (maandag 7 juni) zijn oogstverwachting verder verhoogd tot 80 miljoen ton tarwe. In het uiterste zuiden van Rusland start de tarweoogst eind juni. Wel zijn er nog zorgen in de markt over de ontwikkeling van zomertarwegewassen. Die groeien in het oosten van Rusland en daar is het wel erg droog.

Meer tarwe in Oekraïne
De situatie voor de wintertarwes in Oekraïne is vergelijkbaar met die in Rusland. De marktanalisten van APK-Inform berichten over een oogstvolume van 30 miljoen ton tegenover 25 miljoen ton vorig jaar. De totale oogst van alle granen komt op 73,6 miljoen ton tegenover 64,9 miljoen ton vorig jaar. Als gevolg van de goede oogstverwachtingen in Oekraïne en Rusland zijn de prijzen licht dalend. Vanwege het exportbelastingensysteem wordt een kleinere Russische graanexport verwacht.

Waar het minder goed groeit is de Verenigde Staten. De Midwest is begonnen aan een hittegolf met temperaturen tot 37 graden Celsius of meer. Daarbij blijft het droog en wordt ook voor de langere termijn geen regen verwacht. Tegelijk heeft het uiterste noorden nog een koudegolf te verwerken gehad waardoor maïs beschadigd is geraakt. Beide nieuwsfeiten zijn koren op de molen van de bulls op de granenmarkt die in de VS maandag verder naar boven kijkt, wat vorige week ook al gebeurde.

Regen verhindert oogst
Aan de andere kant van de grens is dat een ander verhaal. In Canada valt wel regen van betekenis en daar kunnen de voorjaarsgranen goed van profiteren na een droog voorjaar. In de zuidelijke staten Texas en Oklahoma rijden de combines inmiddels sinds eind mei rond maar wordt de oogst vertraagd door regenbuien. Van het totale areaal is 12% geoogst. De regen die nu valt zorgt vooral voor kwaliteitsproblemen in het noorden van Texas. De opbrengsten zijn wisselend door de regen en droogte eerder dit seizoen. Het voedt de termijnmarkt in de VS die – met een afnemende Russische exportdominantie – hernieuwd kansen zien voor Amerikaanse tarwe.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden