Shutterstock

Inside Granen

Australië exporteert meer koolzaad naar de EU

2 Juni 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De wereldwijde productie van koolzaad neemt in het seizoen 2021/2022 toe volgens het USDA. Maar ook het verbruik groeit waardoor de koolzaadvoorraad blijft krap. Tegelijk zien we dat een Australië de koolzaadexport naar de EU flink opschroeft.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Al een aantal jaar is het verbruik van koolzaad hoger dan de productie. Dit seizoen lijkt daar vooralsnog geen verandering in te komen. Het USDA verwacht dat de wereldproductie koolzaad uit komt op 73,2 miljoen ton. Dat is 2,5% hoger in vergelijking met een jaar eerder. Het verbruik van koolzaad groeit met 0,5% naar 73,5 miljoen ton. De geschatte eindvoorraad komt daardoor uit op 5,5 miljoen ton. Voor de EU gaat het USDA in de prognose uit van een oogst van 16,6 miljoen ton. Dat is 400.000 ton meer in vergelijking met het vorige seizoen.

Australië vergroot het marktaandeel
In de afgelopen jaren importeerde de EU veel koolzaad uit Canada en Oekraïne. Deze landen zijn ook op het moment belangrijke leveranciers van koolzaad, blijkt uit de importcijfers van Eurostat. Maar ook Australisch koolzaad is sinds maart (de jongste Eurostat-cijfers) in grote hoeveelheden op de Europese markt. De EU importeerde in maart bijna 420.000 ton koolzaad uit Australië. Ter vergelijking: het 5-jarig gemiddelde ligt op circa 255.000 ton en de nummer 2 Canada was in dezelfde maand goed voor ruim 160.000 ton. Volgens het Australische graanmarktbureau Aegic komt de grote vraag uit de EU onder andere door onze regels omtrent biobrandstoffen. Koolzaadolie past daar goed in als toevoeging aan diesel.

Bron: Eurostat
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden