Shutterstock

Inside Granen & grondstof

Prijsstijging maïs en soja ten einde?

31 Maart 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De prijzen van maïs en soja staan sinds deze week onder druk. De daling is een voorschot dat handelaren nemen op de publicatie van de areaalverwachtingen die het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) vanavond Nederlandse tijd (woensdag 31 maart) openbaar maakt. Dat duidt op veel onzekerheid in de markt. Vooral speculanten zijn kwetsbaar. Velen zijn ingestapt in een oplopende markt in de verwachting dat die door zou stijgen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De voorraad- en areaalverwachting die het USDA eind maart presenteert, staat erom bekend de markt nog wel eens in beweging te brengen. Dit jaar worden door analisten grotere arealen soja en maïs verwacht door de relatief hoge prijzen op dit moment. De markt wacht in spanning af hoe groot het USDA de uitbreiding inschat. Vervolgens rijst de vraag of er wel voldoende vraag is naar die toegenomen productie.

Niet altijd bij het rechte eind
Van de laatste 15 voorspellingen die jaarlijks eind maart worden gedaan, hadden er 5 duidelijk een prijsopdrijvend effect op zowel soja als maïs. De laatste keer was dat het geval in 2018. De areaalverachtingen zaten in die periode van 15 jaar alleen in 2015 en 2016 binnen 0,5% van het werkelijke gezaaide areaal. Als de cijfers vanavond lager uitvallen dan waar de meeste analisten vanuit gaan, kunnen de prijzen weer herstellen. Vooral de termijnmarktcontracten voor de komende oogst kunnen daarvan profiteren.

De Amerikaanse sojavoorraad is volgens eerdere verwachtingen historisch laag de komende maanden. Een tegenvallend soja-areaal zal een prijsstijging tot gevolg hebben. Er is echter een grote onzekerheid: de Chinese vraag naar soja. In de markt zijn er steeds meer twijfels over hoe effectief de Afrikaanse varkenspest daar wordt bestreden. Een langzamer herstel van de Chinese varkenssector zorgt voor minder vraag naar soja, waardoor een kleiner areaal minder problematisch is.

Warm weer voordeel voor maïs
Het warme weer dat voor de Amerikaanse Corn Belt voorspelt wordt, is in het voordeel van maïs. Als vroeg gestart kan worden met het zaaien van maïs leidt dat er nogal eens toe dat extra hectares gezaaid worden. Vaak ten koste van soja. Dit effect wordt in de USDA-verwachtingen niet meegenomen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden