Shutterstock

Inside Granen

Is een tarweprijs onder 200 euro reëel?

22 Maart 2021 - Niels van der Boom

De prijs van tarwe staat onder druk. Niet alleen de oude oogst maar ook die voor volgend seizoen. Graangewassen in Europa en Rusland staan er gemiddeld goed op, waardoor de bears bemoedigd worden dat van tekorten geen sprake is. Is een prijs onder de €200 per ton reëel?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Egyptenaren - 's werelds grootste kopers van tarwe - geloven dat dit prijsniveau inderdaad het plafond vormt. De overheid van Egypte komt met een budget van slechts €167,40 per ton voor komend exportseizoen. Dat is op z'n zachtst gezegd ambitieus. Wereldwijd wordt voldoende tarwe verwacht, dus er is geen reden om te twijfelen aan krapte in de markt en hoge prijzen. Naar verwachting importeert het land dit seizoen 12,85 miljoen ton tarwe. Iets meer dan de 12,68 miljoen ton een seizoen eerder.

Prijzen onder druk
Waar of niet, feit is dat de prijzen onder druk staan. Dat geldt zowel voor de fysieke markt als de termijnmarkt, die maandag 22 maart opnieuw rood kleurt. Ook de nieuwe oogst moet het ontgelden met een prijsniveau van €195 per ton voor de nieuwe oogst (contract september). Tarwe op december is daar nog nipt boven geprijsd met €196 per ton. Tarwe uit de Zwarte Zee regio (Rusland en Oekraïne) is al 3 weken op rij bezig aan een devaluatie. Dat maakt grondstof uit dit gebied weer aantrekkelijk voorkopers zoals China. Dit gaat ten koste van Franse tarwe.

Stratégie Grains, een Frans marktbureau, heeft daarom zijn exportverwachtingen bijgeschaafd. In de laatste raming gaat er 900.000 ton zachte Europese tarwe af. Daarmee komt het totaal op 25,2 miljoen ton. Vooral China is minder aan de markt. Tot nu toe verscheepte Frankrijk 1,6 miljoen ton naar het land, maar de kooplustige Chinezen zijn nu afgetaaid. Reden voor de marktanalisten om te schrijven dat de tarweprijs voor dit seizoen over zijn hoogtepunt heen is. Ook wordt minder gerst geëxporteerd. Dit verdwijnt in de voerfabrieken van Europa, omdat het competitief geprijsd is ten opzichte van tarwe.

Goede groei
Voor komend seizoen blijft het opbrengstcijfer van 129,6 miljoen ton tarwe vooralsnog staan. Dat is nog altijd 10 miljoen ton meer dan een jaar eerder. Europese tarwe's staan er prima voor momenteel. In Rusland en Oekraïne is de situatie wisselend, maar gemiddeld positief volgens analisten. Gewassen komen er uit hun winterslaap en krijgen bij mild weer de tijd om af te harden. Alleen in het uiterste zuiden is het droog en verloopt de groei moeizaam. Op de Amerikaanse Plains was het lange tijd droog en koud. Daar is inmiddels de nodige regen gevallen wat direct een prijsdrukkend effect heeft op de tarwenoteringen wereldwijd.

De huidige situatie in de tarwemarkt is duidelijk 'bearish' (prijsdrukkend). Over de beschikbaarheid worden nu geen zorgen geuit. We staan aan het begin van een nieuw groeiseizoen en de gewassen beginnen zich te ontwikkelen. Van vorstschade is - uitzonderingen in Rusland en de VS daargelaten - geen sprake. De weg tot de oogst is nog lang, maar voorlopig zijn er geen redenen om de tarweprijzen een verhoging te laten vinden.

Exportbelasting
Rusland is bepalend in de tarwemarkt en hun exportbelastingsysteem zorgt voor een grote mate van volatiliteit. Bij dalende prijzen daalt het effect, maar voor komend seizoen wordt nog steeds gevreesd voor een grote impact. Openlijk wordt het ongrijpbare systeem besproken. De kans blijft aanwezig dat - bij voldoende voorraad en gunstige oogstverwachtingen - dit systeem voor oogst 2021 geparkeerd wordt. Kunnen de Russen ongelimiteerd exporteren, dan staat niets een tarweprijs onder de €200 in de weg.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden