Shutterstock

Inside Granen

Kooplust akkerbouwers Australië door recordoogst

17 Maart 2021 - Jurphaas Lugtenburg - 2 reacties

De recordoogst van graan in Australië afgelopen jaar zorgt voor een ongekende kooplust onder akkerbouwers. (Zaai)machines, kunstmest, gewasbeschermingsmiddelen en andere producten zijn niet aan te slepen meldt persbureau Reuters. Met nog enkele weken te gaan tot het zaaien van wintertarwe van start gaat hebben leveranciers moeite om aan de vraag te voldoen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In verschillende belangrijke Australische graanregio's zit voldoende vocht in de grond. Dat in combinatie met de hoge graanprijzen en goede vraag naar tarwe maakt de akkerbouwers zeer optimistisch over het nieuwe seizoen.

Niet op tijd beschikbaar
De prijzen van hulpstoffen en machines zijn door de grote vraag fors gestegen. Maar zelfs bij de hogere prijzen zijn de boeren er niet van verzekerd dat ze op tijd over bijvoorbeeld kunstmest beschikken. De vraag naar kunstmest is dit jaar extra groot door de goede oogst van afgelopen seizoen. Daardoor zijn meer mineralen afgevoerd en is de bodemvoorraad aangesproken.

Boeren hebben nu een sterke liquide positie en willen hun boerderijen uitbreiden en verbeteren. De aanvoer van producten die van buiten het continent moeten komen is afgelopen jaar door de coronacrisis verstoord. "Om toch tijdig over de nodige extra of grotere machines te beschikken wijken boeren uit naar tweedehands materiaal", zegt Roger Moylan trekkerdealer in New South Wales. "Prijzen zijn daarom soms wel 50% hoger dan vooraf ingeschat."

Stemming omgeslagen
De stemming in de Australische akkerbouw is in 18 maanden volledig omgeslagen. Toen was het land in de ban van extreme droogte. Delen van de oostelijke staten werden niet eens bewerkt vanwege vochtgebrek. Tarwe is het belangrijkste gewas in de Australische akkerbouw. Gemiddeld vertegenwoordigd het gewas een exportwaarde van 6 miljard Australische dollar (circa €3,9 miljard). Het Australian Bureau of Agricultural and Resource Economics and Sciences is minder optimistisch dan de boeren. Zij verwachten voor seizoen 2021/2022 een opbrengst van 25 miljoen ton. Dat is 25% minder dan afgelopen seizoen, maar wel in lijn met het 10-jarige gemiddelde.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden