Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Maïs- en sojaprijs lager, maar voor hoelang?

22 Januari 2021 - Niels van der Boom

De commodity-trein waar de grondstoffenmarkt al weken op reed heeft deze week de stootblokken geraakt. Onder andere de start van de sojabonenoogst in Zuid-Amerika zorgt ervoor dat de Amerikaanse markt nu zijn positie heroverweegt. Ook in Europa merken we deze dalende trend in de koersen terug.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de CBoT bereikte de koers van sojabonen half januari al zijn hoogste punt deze maand. De hoogste koers in 7 jaar tijd. Vervolgens gleed hij langzaam af. Voor de andere producten kwamen de verlagingen deze week pas naar voren. Bij de CME Group was voor maïs en soja donderdag 21 januari alweer stabiliteit te bespeuren, al is het afwachten of dit stand kan houden.

Conclusies in deze analyse:

  • Braziliaanse soja-oogst start vertraagt
  • Positief sentiment na inauguratie president Joe Biden
  • Onzekerheid rond exportkansen maïs in Argentinië
  • Geruchten verhoging Russische exportbelasting tarwe
  • Amerikaanse export bedreigd door nieuwe AVP-uitbraak China


Verlate Zuid-Amerikaanse oogst
Verbeterde weersomstandigheden in Zuid-Amerika en de start van de oogst daar zetten de markt nu in een nieuw perspectief. In eerste instantie voor soja, maar ook korrelmaïs. Veel van de Amerikaanse prijsstijgingen zijn gestaafd op goede exportcijfers. Wanneer de oogst in Zuid-Amerika de havens bereikt en uitgevoerd gaat worden verliest de VS zijn dominante exportpositie.

Vandaag (22 januari) verschijnen nieuwe exportcijfers van het USDA die de markt richting geven. In de VS is sprake van krapte op de binnenlandse markt. Wanneer dat zo blijft kan het de koersen een nieuwe impuls geven.

In vergelijking tot 2019 nam de Amerikaanse soja-export naar China met bijna 53% toe afgelopen jaar, tot 25,89 miljoen ton. In 2019 was dat 16,94 miljoen ton. De prijsstijging deze week was ook te wijten aan hogere exportcijfers die het USDA publiceerde. Toch is de markt van mening dat China niet voldoende product heeft geïmporteerd om aan de ambities van het handelsverdrag te voldoen. Dat de VS opnieuw dominant is in de Chinese handel wordt wel duidelijk. De uitvoer van Brazilië naar het land lag in december op het laagste niveau in 3 jaar tijd. Ook in januari werd fors minder geëxporteerd.

Onzekerheid maïsexport
Nadat het nieuws bekend werd dat de Argentijnse overheid overweegt om de export van maïs opnieuw te limiteren zijn boeren in het land begonnen om meer vooruit te verkopen van hun 2020-21 oogst. Het land is de derde grootste maïsexporteur wereldwijd. Terwijl de Braziliaanse sojaoogst voorzichtig begint, wordt in Argentinië soja gezaaid. Regen en verbeterde groeiomstandigheden zorgen voor een beter perspectief van het gewas.

In Brazilië worden sojabonen vanaf september gezaaid. Afgelopen jaar liep het zaaien vertraging op door zeer droge omstandigheden. Hierdoor wordt de oogst later verwacht. Vanaf begin februari worden de eerste Braziliaanse sojaladingen verwacht op de exportmarkt. Half januari was 0,8% van het areaal geoogst, tegenover bijna 2% vorig jaar.

Op dit moment verkopen de Braziliaanse boeren hun soja vooral op de binnenlandse markt,  omdat dit meer lonend is dan exporteren. Naar verwachting kan de prijs in de tweede helft van januari opnieuw toenemen omdat de nieuwe oogst op zich laat wachten en de vraag goed blijft. Marktbureau AgRural voorspelt de grootste Braziliaanse soja-oogst ooit, van 131,7 miljoen ton. Vorig seizoen was dat 123,5 miljoen ton.

Oude en nieuwe oogst
Op de Matif in Parijs noteerde de koers van tarwe maandag en dinsdag een stabiel niveau, om vervolgens een daling van €4 per ton in te zetten. Vrijdag 22 januari opende de koers van het maartcontract €0,25 lager. Het prijsverschil met de nieuwe oogst (decembercontract) bedraagt nu ruim €40 omdat in de huidige markt krapte wordt verwacht. De komende maanden moet het huidig prijsniveau naar beneden, die van de nieuwe oogst naar boven of een combinatie van beide.

Maïs wordt meegezogen in de bewegingen van tarwe. De koers stabiliseerde donderdag 21 januari op €213,75. Het prijsverschil tussen nu en december bedraagt hier €25 per ton. De Europese markt wordt nog steeds gesterkt door de Russische exportheffing. Nieuwe geruchten doen inmiddels de ronde dat een verhoging nabij is, omdat binnenlandse prijzen niet voldoende zijn afgenomen na afkondiging van het besluit. Dit kan de tarwekoersen een nieuwe zwieper geven, waar ook maïs in mee moet gaan.

Een ander punt van zorg is warmer weer in de Zwarte Zee regio waardoor het sneeuwdek kan smelten. Wordt het in februari onverwacht toch koud, dan is dit een groot risico.

Gissen naar areaal
In de VS zijn marktanalisten vooral druk met het maken van voorspellingen van het komend areaal soja en maïs. Nu beide commodities zeer hoog noteren is het lastig zeggen welk gewas telers prefereren. De huidige schattingen geven soja een klein voordeel ten opzichte van maïs. Ook de aanstelling van de democratische president Joe Biden is van invloed op het marktsentiment. Vanuit Azië wordt economische verbetering verwacht, wat positief is voor de export.

De Amerikanen zijn positief over het herstel van de Chinese varkensstapel, die de toegenomen export bewerkstelligt. Volgens Chinese cijfers bevond de varkenspopulatie in het land zich op 90% van het niveau van voor AVP, op 1 december. Sinds augustus 2018 is ongeveer de helft van de populatie in het land door AVP verdwenen. Een nieuwe uitbraak die 21 januari bekend werd, zorgt voor enige onzekerheid in de positieve voorspellingen, die voorlopig wel overeind blijven staan.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden