Agrifoto

Inside Granen & Grondstof

USDA: 'Graanvoorraden worden kleiner'

13 Januari 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De noteringen voor de verschillende granen zitten al weken in een opwaartse tendens. Recent stonden de koersen voor maïs, soja en tarwe al op het hoogste niveau in 6 jaar. Het WASDE-rapport van het Amerikaanse ministerie van Landbouw lijkt de prijsstijging niet te stoppen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De eindvoorraden voor maïs, tarwe en soja worden door het USDA in het WASDE-rapport lager ingeschat dan vorige maand. Als gevolg hiervan ging de CBoT-notering voor sojabonen met zo'n $0,50 per bushel omhoog. Ook de noteringen voor tarwe en maïs liepen op, respectievelijk met $0,30 per bushel en $0,25 per bushel.

Tarwevoorraad duikt omlaag
Het wereldwijde aanbod van tarwe voor seizoen 2020/2021 is door USDA omlaag bijgesteld naar 1,07 miljard ton, een min van 1,6 miljoen ton ten opzichte van de verwachting in december. In China en Argentinië wordt vooral minder geoogst. China's productie daalt met 1,8 miljoen ton en de Argentijnse oogst komt naar verluidt 0,5 miljoen ton lager uit. Argentinië koerst daarmee af op de kleinste oogst in 5 jaar. De verwachte productie in Rusland is naar boven bijgesteld en komt naar verwachting uit op 85,3 miljoen ton. Dat is een record.

Het verbruik van tarwe komt naar verwachting 1,8 miljoen ton hoger uit. In China en de Verenigde Staten wordt flink meer tarwe in veevoer gebruikt. Dat komt mede door de hoge maïsprijs. Tarwe wordt gezien als een goed alternatief. Als gevolg van een exportverbod, exporteert Rusland circa 1 miljoen ton tarwe minder. Vooral de Europese Unie en Canada profiteren hiervan: beiden zetten zo'n 0,5 miljoen ton meer af. De eindvoorraad van tarwe komt 3,3 miljoen ton lager uit en eindigt op 313,2 miljoen ton. China en India hebben daarvan respectievelijk 51% en 10% in handen.

Laagste sojavoorraad in 7 jaar tijd
De sojaproductie wordt door het USDA lager ingeschat dan in december. De verwachting is dat in seizoen 2020/2021 zo'n 113 miljoen ton geoogst wordt, een daling van circa 1 miljoen ton. De eindvoorraad wordt op 3,8 miljoen ton geschat. Met name voor de Amerikaanse staten Minnesota, Iowa en Kansas zijn de verwachtingen in de soja-oogst omlaag bijgesteld. De sojavoorraad is daarmee de laagste in 7 jaar. Er blijven daarnaast wel zorgen over de droogte in Zuid-Amerika. Dit kan nog gevolgen hebben op de wereldwijde oogst van onder meer soja.

Maïsoogst kleiner van verwacht
De eindvoorraad van maïs komt uit op 283,8 miljoen ton, een afname van 5,1 miljoen ton. Zowel de productie als vraag is gedaald. De productie ligt daarmee omgerekend op 360 miljoen ton. Dat is 8,2 miljoen ton minder dan eerder werd verwacht, wat vooral komt door de lagere opbrengst per hectare en een daling in het areaal. Het totale gebruik ligt circa 7 miljoen ton lager dan in december en ligt op omgerekend 400 miljoen ton. Ook is de verwachting dat er 2,7 miljoen ton minder mais geëxporteerd wordt. Dit komt door minder aanbod en de hoge prijs. 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden