Agrifoto

Inside Granen & Grondstof

Koolzaadareaal daalt, krap aanbod verwacht

7 Januari 2021 - Kimberly Bakker

Het jaar 2020 was geen succesvol jaar voor de koolzaadoogst in het Verenigd Koninkrijk en andere delen van Europa. Veel telers kunnen de risico's niet meer indekken en besluiten over te stappen op alternatieve teelten. Ook voor 2021 zijn de verwachtingen niet heel positief.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Marktbureau Strategie Grains meldde recent dat het koolzaadareaal in de Europese Unie komend jaar zo goed als stabiel blijft rond de 5,5 miljoen hectare. Alleen in Duitsland en Oost-Europa is wellicht een kleine plus te verwachten. Voor het Verenigd Koninkrijk wordt daarentegen een stevige daling verwacht: -18% naar 312.000 hectare, het kleinste areaal sinds 1986. Het resulteert, volgens de verwachtingen van overheidsinstantie AHDB, in een productie van 1,04 miljoen ton.

Ook het koolzaadareaal in Oekraïne neemt komend jaar naar verwachting af, naar 1,08 miljoen hectare. Dit is 20% minder dan in het oogstjaar 2020. De productie zou daarmee uitkomen op 2,4 miljoen ton, een afname van 11% in vergelijking tot oogstjaar 2020. Veel telers die voorheen koolzaad teelden, lijken overgestapt te zijn op de teelt van zonnebloemen (+1,5%) en sojabonen (+10%). Het rendement dat te behalen is bij deze teelten is immers groter.

Krap aanbod verwacht
Met het bovenstaande in ogenschouw komen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk gezamenlijk uit op een oogst van 18,2 miljoen ton, wat slechts iets meer is dan de opbrengst van oogst 2020. Dat is uitzonderlijk te noemen. Kijken we namelijk naar de afgelopen 11 seizoenen, dan is de opbrengst slechts 2 keer eerder onder de 20 miljoen ton uitgekomen. Dit is voor insiders niet geheel verrassend meer, want de populariteit van de koolzaadteelt neemt al jaren af.

Ook in Nederland is het koolzaadareaal afgelopen jaren flink afgenomen, al is de teelt hier nooit heel groot geweest. Sinds 2013, toen de teelt nog 3.500 hectare omvatte, is het areaal gekrompen tot 1.680 hectare in 2020, zo blijkt uit gegevens van Boer&Bunder. Daarbij gaat het daarnaast echter bij de meeste bedrijven maar om minder dan 2 hectare. Kortom: van een grote toegevoegde waarde is Nederland niet als het gaat om deze teelt.

Als gevolg van een kleiner koolzaadareaal en de lagere productie houden veel handelaren voor de toekomst rekening met een krap aanbod. En dat krappe aanbod kan weleens leiden tot een hogere prijs. Inmiddels staat de koolzaadnotering op de Matif in Parijs €433,25. De prijs ligt daarmee nu al hoger dan de afgelopen jaren.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden