Eigen foto

Inside Granen & Grondstof

Tarweprijs stijgt naar hoogste punt in 6 jaar

6 Januari 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De tarwenotering op de CBoT in Chicago blijft maar stijgen. De prijs staat inmiddels op het hoogste punt in 6 jaar. De reden? Handelaren verwachten dat de vraag naar graan, maïs en soja groot blijft. Met China als grootste importeurs, zorgt het voor vertrouwen in de markt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de CBoT steeg de tarwenotering dinsdag 5 januari met $0,12. De prijs komt daarmee uit op $6,54 per bushel, de hoogste notering in 6 jaar tijd. Daarmee volgt tarwe de maïs- en sojaprijzen die eerder deze week al de hoogste noteringen sinds 2014 bereikten. Ook de tarweprijs op Matif is gestegen en staat nu op €217,75 per ton.

Onrust en onzekerheid
Veel delen van Latijns-Amerika hebben dit seizoen te maken of te maken gehad met droogte. Er wordt daarom in bijvoorbeeld Argentinië en delen van Brazilië een kleinere oogst verwacht. Daarnaast gelden in Argentinië exportbeperking op maïs om zo de voedselvoorziening in eigen land veilig te stellen. Ook de stakingen die al geruime tijd duren, zorgen voor onrust op de markt. Hierdoor vrezen handelaren dat het land niet langer als een betrouwbare handelspartner gezien wordt. Dit kan grote gevolgen hebben voor toekomstige afzetmogelijkheden. 

Niet alleen in Zuid-Amerika zijn de omstandigheden verre van ideaal, ook in verschillende Amerikaanse staten heerst droogte. Hierdoor heeft USDA de kwaliteit van de tarwe omlaag bijgesteld. Het nieuwe WASDE-rapport kan volgens handelaren ook nog effect hebben op de prijs, waardoor een daling nog niet te verwachten is.

Transport op weg naar record
De Canadese spoorwegmaatschappij CN meldt daarnaast dat voor de tiende maand op rij een vervoersrecord is gevestigd. In seizoen 2020/2021 is tot december al 14,5 miljoen ton graan vervoerd. Dat is 15% boven het niveau van het vorige record. Deze stijging komt deels door investeringen die CN heeft gedaan, maar het geeft ook aan dat er op het moment veel (internationale) handel is.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden