Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Prijs voor sojabonen zet koers naar boven door

29 December 2020 - Kimberly Bakker

De notering van sojabonen op de CBoT in Chicago zet de koers naar boven stevig door en bereikt daardoor het hoogste punt in 6,5 jaar. De reden? De ongebruikelijke droogte in heel Zuid-Amerika en een staking in Argentinië.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het is nog altijd bijzonder droog in Argentinië en het zuiden van Brazilië. Analisten verwachten dat het areaal sojabonen daardoor weleens fors kleiner kan uitvallen dan eerder gedacht. Hoewel er vorige week wel wat neerslag is gevallen in Argentinië is het niet voldoende om de rally op de beurs te stoppen. Op de CBoT in Chicago is de prijs gestegen naar $12,63 per bushel, het hoogste niveau sinds juni 2014. In die maand kwam de sojabonennotering uit op $12,80 per bushel.

Overigens heeft niet alleen de droogte effect op de alsmaar stijgende notering van sojabonen, ook een staking van ene grote groep Argentijnse boeren en inspecteurs speelt hier een rol in. Hierdoor is onder andere de export van sojaolie en sojameel verstoord. Dit terwijl wereldwijd flink wat vraag is naar soja. China kan daarbij gezien worden als de aanstichter van de rally. Dit land vraagt al maanden volop om graan, om zodoende de varkensstapel weer naar 'normale' niveaus te tillen. Volgens schattingen van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) importeert China in seizoen 2020/2021 ongeveer 100 miljoen ton sojabonen. Dat is een stijging van 21% ten opzichte van seizoen 2018/2019.

Verdere stijging verwacht
Kijken we vooruit, dan is de verwachting dat het einde van de stijging nog niet in zicht is. Het ongunstige weer in Zuid-Amerika zal de prijzen begin 2021 namelijk nog verder naar boven stuwen. "Het feit dat we te maken hebben met La Niña en er weinig activiteit zichtbaar is op het oppervlak van de zon zal er waarschijnlijk toe leiden dat we minder neerslag gaan zien", aldus meteoroloog Joe D'Aleo. Als gevolg hiervan kunnen sojabonen in bepaalde regio's in Zuid-Amerika in januari en februari onherstelbaar beschadigen.

Met andere woorden: het aanbod zal fors afnemen, terwijl een afzwakking de vraag niet direct te verwachten is. Analisten verwachten dat de notering voor sojabonen hierdoor in het eerste kwartaal van 2021 met meer dan 40% kan stijgen. Er worden prijzen verwacht van maar liefst $18 per bushel, een forse stijging in verhouding tot de huidige $12,63 per bushel.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden