Shutterstock

Politiek Stikstof

Behandeling stikstofwet in Eerste Kamer is cruciaal

2 December 2020 - Erik Colenbrander

Zelfs als de regering de komende weken de Stikstofwet door de Tweede Kamer krijgt, is het de vraag wat de Eerste Kamer doet. Spanning alom...

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Erik Colenbrander

Freelance agrarisch journalist

Volgens veehouderij belangengroepering Agractie is de overheid hard op weg om na het Groningse gasdrama en de toeslagenaffaire nu het laatste restje vertrouwen dat de agrarische sector nog heeft in de overheid te verspelen.

IPO voorzitter Drenth
Maar liefst 6000 veehouderijen worden volgens Agractie al meer dan een jaar ondanks toezeggingen van LNV minister Carola Schouten in onzekerheid gehouden over de geldigheid van hun natuurbeschermingswet vergunning of zogenaamde PAS melding. Tijd en geld gaat verloren in de administratieve procedure die waarschijnlijk nodig is om de gevolgen van vernietigde PAS wetgeving op te vangen. In arren moede besluiten sommigen dan maar de stikstofrechten markt op te gaan om hun Natuurbeschermingswet vergunning zeker te stellen.

Bovendien worden duizenden veehouders waarschijnlijk tot in lengte van jaren gefrustreerd door de kritische depositiewaarde in de Stikstofwet ter bescherming van kwetsbare natuur in Natura 2000 gebieden. Zelfs als de vele honderden miljoenen Euro's die de regering nu van plan is uit te geven aan opkoop van veehouderijbedrijven worden omgebogen naar investeringssteun voor reduceren van ammmoniak-en broekasgassen emissie.

Gisteren praatten demonstrerende veehouders op de stoep van het provinciehuis in Arnhem bij met de verantwoordelijke Gelderse gedeputeerde Peter Drenth. Hij is ook voorzitter van het Interprovinciaal Overleg (IPO) en overlegt in die functie met LNV minister Carola Schouten. De provincie Gelderland wordt bovendien als voorland gezien van wat de reikwijdte is van de stikstof wetgeving. Niet voor niets weigert de provincie Gelderland als enige provincie het extern salderen van stikstofrechten met de industrie en de bouwwereld mogelijk te maken. Drenth, die lid is van het CDA, neemt in tegenstelling tot de minister ook daadwerkelijk de tijd om door overleg met alle belanghebbende partijen in gesprek te blijven over een uitweg uit de stikstofcrisis. Hij herhaalde tegenover de demonstrerende veehouders, dit keer zonder massaal trekker kabaal, dat eenmaal verleende vergunningen vergund moeten blijven.

Volgende week Stikstofwet debat?
Volgende week moet de minister in de Tweede Kamer met een oplossing komen voor het probleem van de vernietigde of onzeker geworden vergunningen. Al is er nog geen definitieve datum vastgesteld voor een door haar aangekondigd Stikstofwet debat. De meest voor de hand liggende oplossing die ze zelf al heeft genoemd is ruimte zoeken in de vrijwillige opkoopregelingen, waarvan de regeling voor piekbelasters in theorie al soelaas zou kunnen bieden, aangezien deze regeling begin november met de publicatie in de Staatscourant van start ging. Komt ze niet met een bevredigende oplossing, dan is het met name de vraag hoe de CDA fractie zich opstelt. Tweede Kamer fractie woordvoerder Jaco Geurts heeft namelijk gezegd dat de minister nog dit jaar haar belofte dat deze kwestie opgelost zal worden moet inlossen.

Zelfs als er inderdaad duidelijkheid komt op dit punt, dan nog resteren er genoeg hobbels om te nemen voor de regering, alvorens de Stikstofwet zowel door de Tweede áls door de Eerste Kamer wordt aangenomen. Met moties en amendementen over o.a het ombuigen van in totaal €1,5 miljard opkoopgeld richting investeringssteun voor emissiereductie is het nog lang niet geregeld. Want in de Eerste Kamer gaat de regering vermoedelijk steun zoeken bij de PvdA en GroenLinks om aan een meerderheid te komen voor de Stikstofwet. Dat zijn namelijk normaal gesproken de enige partijen die na de verkiezingen in maart in beeld komen voor deelname aan een nieuwe regering.

Het verbrokkelde Forum voor Democratie en de PVV zijn voor de VVD, in de peilingen met afstand de grootste partij, geen optie. Bovendien is de VVD met haar verkiezingsprogramma volgens velen opgeschoven naar het politieke midden. PvdA en GroenLinks hameren echter op verregaande inkrimping van de veestapel en zullen geen millimeter willen toegeven over de kritische depositiewaarde in de wetgeving. Niets doen is voor de VVD geen optie, heeft woordvoerder Mark Harbers herhaaldelijk gezegd.

Verkiezingsreces vanaf 12 februari
Komt de regering er met de Tweede en Eerste Kamer vóór de Kerst niet uit, dan resteert nog de periode van 11 januari tot en met 12 februari voor een beslissing. Daarna gaat de Tweede Kamer met verkiezingsreces. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden