Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Europa importeert én exporteert meer graan

8 September 2020 - Kimberly Bakker

De Europese Unie heeft afgelopen verkoopseizoen zowel meer graan geëxporteerd als geïmporteerd, zo tonen nieuwe cijfers van de Europese Commissie aan. Frankrijk was het afgelopen seizoen de grootste exporteur, terwijl Algerije de belangrijkste koper was.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In het verkoopseizoen 2019/2020 heeft de Europese Unie (exclusief het Verenigd Koninkrijk) 54,9 miljoen ton graan uitgevoerd. Dat is een stijging van 12,7 miljoen ton (ofwel 30%) ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde. Algerije was in het afgelopen seizoen de belangrijkste afnemer, met 6,39 miljoen. Dit land wordt op de voet gevolgd door Saoedi-Arabië. Vorig jaar nam dat land 6,2 miljoen ton graan van de Europese Unie af. China is de derde grootste importeur met 3,8 miljoen ton.

Het meeste product werd geëxporteerd vanuit Frankrijk: 19,1 miljoen ton, gevolgd door Roemenië (10,3 miljoen ton) en Duitsland (7,4 miljoen ton). Deze 3 lidstaten waren in het afgelopen verkoopseizoen dus goed voor 66% van de totale Europese graanexport. In detail exporteerde de EU-27 voornamelijk zachte tarwe, namelijk 36,7 miljoen ton. De export van maïs kwam afgelopen seizoen uit op 5,8 miljoen ton.

Import eveneens hoger
Daarnaast ligt ook de Europese graanimport op een hoger niveau. De EU-27 importeerde in het afgelopen seizoen 25,7 miljoen ton graan, wat 2,75 miljoen meer is dan in het seizoen daarvoor (+12%). De belangrijkste leverancier was Oekraïne, met 12,5 miljoen ton. Daarna volgen Brazilië met 4,6 miljoen ton en het Verenigd Koninkrijk met 2,7 miljoen ton. Het product dat het meeste geïmporteerd werd, is maïs. In seizoen 2019/2020 importeerde de EU-27 namelijk 18,4 miljoen ton maïs.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden