Eigen foto

Gewastour Waterschade

'Er blijft helemaal niets van het perceel over'

16 Juli 2021 - Jesse Torringa

De Maas bereikt vrijdag recordhoogtes en in combinatie met de sterke stroming zorgt dit voor grote problemen. Opnieuw worden mensen en dieren geëvacueerd en er is een dijkdoorbraak in Meerssen. De rivieren hebben ondertussen al meerdere percelen onder water gezet.

Het water zet steeds meer gebieden onder water en trekt door naar het noorden. Percelen met aardappelen, granen en andere gewassen lopen onder water. Het hoogste punt is in de meeste rivieren nog lang niet bereikt. Daarnaast leidt de stroomsnelheid van het water tot flinke schade en zorgt dat voor druk op de dijken. Een dijkdoorbraak in het Limburgse Meerssen was daar vrijdagmiddag (16 juli) het gevolg van.

Steeds meer percelen onder water
Waar het water in het zuiden van Limburg langzaam daalt, stijgt het in het noorden juist verder. "Het water in de Maas stijgt ieder uur meerdere centimeters en het hoogste punt moet nog komen. Bij ons is dat waarschijnlijk zondagochtend", vertelt Gewastourteler Geert Jillissen uit Oeffelt (Noord-Brabant). Zijn aardappelen staan inmiddels bijna onder water. "De voorspelling is dat het water nog eens 2 meter zal gaan stijgen en dan zijn hoogste punt bereikt. Er blijft dan helemaal niets van het perceel over." Telers in de omgeving doen er alles aan om hun laatste gewassen van het land te halen. Zo wordt graan verhakseld voor stro.

Onderstaande beelden laten duidelijk zien hoe hoog het water al staat bij het perceel van Jillissen. 
 

Ook Daan Janssen uit Escharen (Noord-Brabant), aardappelteler van de Boerenbusiness Gewastour, heeft zijn eerste kopakker met aardappelen onder water staan doordat de Maas uit zijn oevers is getreden. Daar houdt het nog lang niet bij op, aangezien het hoogste punt in de Maas zondag pas bereikt wordt. In totaal heeft Janssen ruim 70 hectare met gewassen in de uiterwaarden staan. "De verwachting is dat de percelen 1,8 meter onder water komen te staan."

Onderstaande situatie laten het beeld in Escharen zien.

Dijkdoorbraak Meerssen
In Meerssen (Limburg) is tussen 13:30 en 14:00 een gat in de dijk ontstaan. Het gat werd snel groter en er stroomt veel water doorheen, zegt veiligheidsregio Zuid-Limburg. Het betreft een dijk aan het Julianakanaal. Inmiddels loopt een groot gebied onder water. Inwoners moeten zich zo spoedig mogelijk naar een veilige verdieping in huis verplaatsen, tijd voor evacuatie was er niet.

Met trekkers en platte karren proberen de boeren te helpen waar ze kunnen. Meerdere mensen en dieren worden geholpen bij het evacueren. Ook verderop in de Maas, waar het water inmiddels flink stijgt, worden dieren alvast uit de uiterwaarden geëvacueerd.


 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Regenradar
Powered by Agroweer

Weerupdate met Robert de Vries

Winter ver weg met zeer hoge temperaturen

Weerupdate met Robert de Vries

Nat en zacht weer heerst, maar kou zit wel dichtbij

Weerupdate met Robert de Vries

Na regen steekt nu ook nachtvorst de kop op

Weerupdate met Robert de Vries

Komt er binnenkort een einde aan de moesson?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden