Eigen foto

Gewastour Aardappel - week 18

Aardappelpoten en frezen met zicht op de regen

4 Mei 2021 - Jesse Torringa

Akkerbouwers hebben afgelopen week flink vaart gemaakt met aardappelpoten, wat geen overbodige luxe is met de wind en regen van vandaag de dag (4 mei). Inmiddels zijn de meeste percelen van de Boerenbusiness Gewastour gepoot met het ras Innovator. Nu is het wachten op hogere temperaturen voor de start van het groeiseizoen.

Het pootseizoen begon traag door het uitblijven van echt lenteweer. Met een inhaalslag eind april draaiden de telers op volle toeren richting de finish. Helaas heeft de neerslag het aardappelpoten grotendeels platgelegd. Dat is niet voor iedereen een domper, want in sommige gebieden begon het aardig droog te worden.

Aardappeltelers zijn klaar met poten
In Fijnaart (NB) is het Gewastourperceel gepoot met potermaat 35/45. Waar vorig jaar nog meerdere bewerkingen nodig waren door de droogte, was dat dit jaar wel anders. Vlak voor het poten aan is er nog mest uitgereden.

Kees Vrolijk is klaar met poten en kan nu wel een regenbui gebruiken: "Het Gewastourperceel was als één van de eersten begaanbaar doordat het afgelopen winter was geploegd. De zwaardere gronden waren alweer aan de droge kant, die konden wel wat water gebruiken. We hebben hier 10 millimeter gehad, dus er mag nog iets bij.'

Op het Gewastourperceel in Scharendijke (ZL) zijn ze ook klaar met aardappelpoten. De pootmachine staat weer achterin de schuur en de ruggen zijn aangeaard met de ruggenfrees. Er werd op 34 centimeter gepoot met potermaat 40/55. Afgelopen maandag (3 mei) is de eerste bespuiting uitgevoerd tegen onkruid.

Gewastourperceel NKG in Hank
Jacob Branderhorst heeft dit jaar voor het eerst al zijn aardappelen op NKG (Niet Kerende Grondbewerking) land. Het perceel in Hank (NB) heeft een afslibbaarheid van tussen de 35% en 45%. Door NKG en het koude weer had Branderhorst geen haast met aardappelpoten: "Het NKG land is nog best vochtig door de goede capillaire werking. Dat was vorig jaar een grote plus, maar dit jaar gaat het opdrogen zeer langzaam door de mooie structuur." De potermaat is 45/50 en het perceel is variabel gepoot. Gemiddeld is de pootafstand ruim 30 centimeter. 

Innovator poten op het NKG Gewastourperceel in Hank, Noord-Brabant

Het perceel in Hellevoetssluis (ZH) is zonder problemen gepoot.  De neerslag van afgelopen week heeft een positief effect gehad, want inmiddels is Kees Trouw bezig met het aanfrezen van de aardappelruggen. De omstandigheden zijn goed: 'Afgelopen week hebben we 16 millimeter gehad. Dat is mooi voor de groet. Het frezen van de aardappelruggen gaat ook erg goed. De temperatuur moet alleen nog wel even omhoog. De bodemtemperatuur is laag en de groei zit er zo niet in.'  De potermaat op het perceel is 35/50.

Het aanaarden op het Gewastourperceel in Hellevoetsluis (Zuid-Holland) van de aardappelruggen verloopt erg goed na de neerslag van afgelopen weekend
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden