Eigen foto

Gewastour Uien - week 16

Zorgt geprimed uienzaad dit voorjaar voor kickstart?

22 April 2021 - Jesse Torringa

Het contrast tussen de uienpercelen in Nederland is groot. Op sommige percelen zijn de rijtjes met uien al duidelijk zichtbaar, andere percelen worden deze week pas gezaaid. Ondanks de lage temperatuur, klinken er verspreid door Nederland positieve geluiden over uien die gezaaid zijn. Vooral geprimed zaaizaad laat zien waarvoor ze zijn behandeld.

De telers aan de Boerenbusiness Gewastour boffen, net als hun collega's, met de goede zaaiomstandigheden en de hoeveelheid vocht dit jaar. Helaas zit er nog niet echt schot in de groei van de zaaiuien. Het zaaizaad heeft hinder met het kiemen door het milde lenteweer. Toch zijn de verschillen groot tussen de percelen.

Geprimed zaaizaad laat zich zien
Dit seizoen laat tot op heden duidelijk zien waarom telers geprimed zaaizaad kiezen boven ongeprimed zaaizaad. Geprimed zaaizaad behoort sneller te ontkiemen bij een lage temperatuur zodra het in aanraking komt met vocht. Door de lage temperatuur van de afgelopen tijd is geprimed zaad een stuk verder in de ontwikkeling dan ongeprimed zaad.

Teler Martijn Derikx uit Ysselsteyn bevestigt dat: "Hier liggen 2 percelen die op hetzelfde moment zijn gezaaid. Een perceel met normaal en het andere perceel met geprimed zaad. Het perceel met geprimed zaad loopt nu in groei bijna 14 dagen voor op het andere perceel." 

Veel telers vragen zich af of je die vlottere opkomst ook terug kan zien in de tonnen, het moet immers wel wat extra's opleveren. Bovendien moet geprimed zaad goed vochtig liggen, wil het kiemproces effectief aanslaan. Het kan ook zijn dat uien eerder op retour gaan, doordat het gewas langer boven staat. Een ander gegeven is dat het gewas de vlotte opkomst gedurende het seizoen inhaalt.

Op de foto's hieronder is het verschil te zien tussen geprimed en ongeprimed zaaizaad, 21 en 23 dagen oud.

23 dagen geleden gezaaid, geprimed uienzaad (Baritto) op zandgrond in Ysselsteyn, Limburg.
21 dagen geleden gezaaid, ongeprimed zaaizaad (Hoza) op de zandgrond in Wezup, Drenthe.

Voor Martijn Derikx is de keuze tussen het zaaizaad gemakkelijk: "Het is natuurlijk de vraag hoe het gewas zich later in het seizoen ontwikkelt, maar die voorsprong aan het begin zorgt voor meer positieve effecten. Door de uniforme opkomst is gewasbescherming makkelijker uit te voeren en kan ik misschien een bespuiting besparen, doordat het gewas zo snel boven is. Zoiets is lastig te meten, maar ik zie de meerwaarde er van in." 

Op het oog iets beter
Dirk Binnema uit Eenrum (Groningen) zag afgelopen jaar de meerwaarde van geprimed zaaizaad in en gaat kijken hoe het dit jaar verloopt: "Afgelopen jaar zag ik in opkomst wel een degelijk verschil. In het groeiseizoen was het niet terug te zien, maar eenmaal bij de oogst zag het er op het oog iets beter uit. Bovendien is het advies bij geprimed zaad om iets minder eenheden te zaaien, wat ook een verschil maakt."

Harmjan Hospers uit Nagele (Flevoland) gebruikt normaal zaaizaad en is daar tevreden mee: "Voorheen hadden we ook wel geprimed zaad, totdat we weer eens normaal zaad gebruikten. Het verschil was minimaal, al moeten de omstandigheden er natuurlijk ook naar zijn om geprimed zaad te gebruiken. Dat was vorig jaar niet noodzakelijk. Zodra het zaad vochtig heeft gelegen en droog komt te liggen, is het over voor geprimed zaaizaad. De kiem sterft af en gaat niet meer aan de gang", ervaart Hospers.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden