Eigen foto

Gewastour aardappel - week 16

Aardappelpoten is dit voorjaar genieten

21 April 2021 - Jesse Torringa

Nu het meeste zaaiwerk achter de rug is, draaien de aardappelpootmachines overuren. Het lenteweer laat zich meer zien, hoewel van écht hoge temperaturen geen sprake is. Sommige telers hebben om die reden geen haast met poten, anderen zijn al een week bezig. Inmiddels zijn de eerste Innovators op de Gewastourpercelen gepoot.

Door de neerslag van begin april in combinatie met de lage temperatuur, is het aardappelpoten niet erg flitsend begonnen. Inmiddels zijn de omstandigheden om te poten gunstig en dat is terug te zien op de percelen. Zowel in het noorden als het zuiden van Nederland wordt er veel werk verricht, hoewel het op zwaardere gronden nog afwachten is door de natte bodem.

Eerste Gewastour aardappelpercelen een feit
Het eerste perceel van de Gewastour is eind maart voor een gedeelte gepoot. Het perceel in Dronten heeft de kou van begin april meegepakt en laat weinig groei zien. Inmiddels is het perceel helemaal gepoot met potermaat 45/50 en een pootafstand van 29,5 centimeter.  
 

Aardappelpoten onder mooie omstandigheden op Gewastour perceel in Dronten, Flevoland.

Het andere perceel in de omgeving van Dronten is afgelopen weekend gepoot. Jacco van Liere draait veel capaciteit met zijn systeem: "We poten in 2 werkgangen, geboren uit de pootgoedteelt. De planter heeft nooit last van mindere structuur en kan altijd even hard rijden, zo behouden we altijd dezelfde capaciteit."

De snelheid waarmee Van Liere rijdt is afhankelijk van de pootgoedmaat en plantafstand, legt hij uit. "Met consumptieaardappelen en een plantafstand van 32 centimeter rijden we ongeveer 7 km per uur. Met pootaardappelen is de plantafstand 16 centimeter en rijden we 5 km per uur." De grond valt mooi en ook het ruggenfrezen gaat een stuk makkelijker dan vorig jaar.

In Escharen (Noord-Brabant) is Daan Janssen al enige tijd bezig met aardappelpoten. Nu de vroege aardappelrassen erin zitten, is het Gewastourperceel aan de beurt. Het perceel is afgelopen vrijdag (16 april) gepoot met potermaat 35/45 op een afstand van 32 centimeter. Tijdens het aanaarden wordt gebruik gemaakt van schepjes achter op de aanaardkap (zie foto). Door het maken van kleine drempeltjes wordt regenwater beter vastgehouden.

Aardappelen poten in omgeving van Escharen (Noord-Brabant).

Ook de andere deelnemers van de Gewastour zijn druk bezig op de velden. Het laatste zaaizaad gaat de grond in en percelen worden klaargemaakt voor de aardappelen. Bij Rene Mesken in Appelscha (FR) leverde dat mooie beelden op. 

Geen vroeg groeiseizoen 
Het einde van april nadert en hoewel de meesten zijn begonnen, moet er nog een hoop gebeuren. Door het milde lenteweer loopt het groeiseizoen al enige vertraging op en daar lijkt. gelet op de weersvooruitzichten, niet snel verandering in te komen. Ondanks dat het droog blijft, verandert de temperatuur niet veel. In het noorden wordt het deze week niet warmer dan 9 graden. Het zuiden van Nederland is met 14 graden warmer maar 's nachts daalt het kwik daar tot het vriespunt. Daarmee is een vroeg groeiseizoen uitgesloten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden