Shutterstock

Nieuws Energie

Miljarden voor onder meer zonnepanelen op het dak

9 Juni 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Bijna 3.500 duurzame projecten hebben in de afgelopen maanden een SDE++ 2020 subsidiebeschikking ontvangen. In totaal is er maximaal €4,6 miljard subsidie beschikbaar voor deze projecten. Zonnepanelen blijven onverminderd populair, maar er zijn meer projecten die azen op het budget.

Nieuw in de SDE++ is dat naast de productie van duurzame energie ook CO2 reducerende technieken als afvang en opslag, elektrische boilers en restwarmte in aanmerking komen voor de subsidie. Als alle projecten volledig worden gerealiseerd, leveren zij een jaarlijkse CO2 reductie op van 3,29 megaton.

Niet volledig afgerond
De beoordeling van de subsidieaanvragen is nog niet volledig afgerond, maar de meeste subsidiebeschikkingen zijn afgegeven door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het overgrote deel van de subsidiebeschikkingen is afgegeven voor zon-PV-projecten (zonnepanelen). Van deze 3.424 projecten is 97% voor zonnepanelen op daken. Het grootste deel van het subsidiepot is toebedeeld aan het Porthos-project in de Rotterdamse haven. Dit project krijgt maximaal €2,1 miljard.

"Positief is ook dat we ruim 3.300 zon-op-dak projecten met subsidie ondersteunen, waardoor we de schaarse ruimte in Nederland optimaal benutten en bedrijven en organisaties met hun eigen dak een bijdrage kunnen leveren aan de energietransitie", schrijft Dilan Yeşilgöz-Zegerius, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, in een brief aan de Tweede Kamer.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden