Agrifoto

Nieuws Energie

Steeds meer hernieuwbare energie op de markt

31 Mei 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Nederland stapt steeds verder over op hernieuwbare energie. Het aandeel hernieuwbaar in de energiemix in 2020 bedraagt 11,1%. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van het CBS. In 2019 ging het nog om 8,8%.

De toename komt grotendeels voor rekening van grotere capaciteit windenergie en zonnestroom. Maar ook het gebruik van biomassa nam toe. Voornamelijk als brandstof die mee wordt gestookt in kolencentrales.

Het verbruik van zonne-energie met 47% geroeid ten opzichte van 2019. Hier is de capaciteit afgelopen jaar fors uitgebreid van 7.200 MW in 2019 naar 10.000 MW in 2020. De realisatie van het nieuwe windmolenpark voor de kust bij Borssele zorgde voor een forse toename wind op zee. Maar ook op land zijn er vorig jaar de nodige windturbines geplaatst. In totaal is de capaciteit toegenomen van 4.500 MW eind 2019 naar 6.600 MW eind 2020. Biomassa blijft met een aandeel 54% van alle biobrandstoffen echter nog steeds de grootste bron van duurzame energie. 

Bron: CBS

Minder energie gebruikt
Het totale energieverbruik in Nederland in 2020 bedroeg 2.000 PJ, circa 100 PJ minder dan in 2019. Dat is het gebruik van elektriciteit, brandstoffen voor vervoer en de energie voor verwarming van gebouwen en processen in de industrie. Dat het totale energieverbruik lager uitvalt heeft volgens het CBS vooral te maken met de ingrijpende coronamaatregelen, waardoor vooral minder brandstof in voor het vervoer is gebruikt.

Ondanks de uitbreiding van het aandeel hernieuwbaar haalt Nederland nog niet de 14% die in Europees verband voor 2020 is afgesproken. In juni 2020 heeft Nederland daarom met Denemarken een overeenkomst afgesloten voor de overdracht van 8 TWh tot 16TWh.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden