Shutterstock

Achtergrond Energie

Waarom piekt de stroomproductie al in april?

14 April 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De energiemarkt wordt de afgelopen weken gekenmerkt door de levering van grote hoeveelheden hernieuwbare energie. Tweede paasdag werd zelfs een record gebroken voor de productie van groene stroom. Hoe komt het dat er al zo vroeg in het jaar zoveel zonne- en windenergie wordt opgewekt?

In Nederland is de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in windmolens en zonnepanelen. De extra capaciteit zorgt logischerwijs een groter aandeel van groene stroom in de energiemix. Ook het rendement van nieuwe zonnepanelen en windturbines wordt steeds verbeterd. In het klimaatakkoord is vastgelegd dat een steeds groter deel van de energiebehoefte duurzaam opgewekt moet worden.

Het record dat eerder deze maand verbroken werd, zal dan ook zeker niet het laatste zijn. Toch blijft de piek in de productie van zonne-energie vreemd voor begin april. De langste dag is immers pas op of rond 21 juni. Door de stand van de zon is de zonnestraling vroeg in het jaar ook zwakker dan in hartje zomer.

Zonnepanelen profiteren van koelte
Zonnepanelen hebben echter de eigenschap dat ze efficiënter werken bij lage temperaturen. Het warme weer dat meestal gepaard gaat met zonnige dagen in juli en augustus is dus negatief voor een optimale werking van zonnepanelen. Uit gegevens van het KNMI over de opbrengst van zonnepanelen over het jaar blijkt dat er een brede periode van april tot en met september is waarin de opbrengsten redelijk constant zijn.

April doet door de lager temperaturen dus niet veel onder voor juni, terwijl er in juni meer zonuren en een sterkere instraling zijn. In de wintermaanden werken de lage temperaturen in het voordeel van zonnepanelen, maar de zon schijnt dan te kort en de straling is te zwak om daarvan te profiteren. In de winter hebben we in Nederland vaak meer wind om deze terugval in zonne-energie op te vangen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden