Shutterstock

Analyse Energie

Grote schommelingen in aanbod groene energie

9 April 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De elektriciteitsmarkt wordt gedomineerd door grote schommelingen. Het aanbod van stroom uit wind en zon is moeilijk te sturen en dat is op de markt terug te zien. De oliemarkt wordt juist gekenmerkt door stabiliteit. Goed en slecht nieuws heeft op het moment weinig invloed op de prijs.

De olieprijs is deze week stabiel gebleven. Het nieuws van de OPEC+ eind vorige week dat de productie naar beneden is bijgesteld, heeft nauwelijks invloed op de markt. De koers van Brent olie blijft rond de $63 per vat schommelen. Positieve en negatieve factoren houden elkaar in evenwicht en op korte termijn lijkt de balans niet naar een van beide door te slaan.

Door Biden waait een nieuwe diplomatieke wind
De markt houdt de onderhandelingen tussen de VS en Iran over een nucleaire deal nauwlettend in de gaten. Trump beëindigde in 2018 de deelname aan het akkoord uit 2015 tussen Iran en 6 landen waarin werd afgesproken dat sancties tegen Iran versoepeld werden, mits het land zijn nucleaire ambities zou loslaten. President Biden wil het akkoord weer nieuw leven inblazen en deze week zijn de onderhandelingen daarover in Wenen begonnen. De kans op een snelle overeenkomst wordt laag ingeschat maar elke aanwijzing dat er een deal ophanden is, zorgt volgens analisten voor een daling in de olieprijs.

Net als de olieprijs blijft ook de dieselprijs constant deze week. De week begon met €101,02 per 100 liter bij levering vanaf 4.000 liter. Vandaag (vrijdag 9 april) kost diesel net iets minder met €100,91 per 100 liter.

VS produceert meer biobrandstoffen
De productie van biobrandstof in de VS bereikte de laatste week van maart het hoogste niveau in 3 maanden. Dat blijkt uit de deze week gepubliceerde gegevens van de Energy Information Administration (EIA). De productie liep op tot gemiddeld 975.000 vaten per dag. De ethanolfabrieken in het Midden-Westen van de VS nemen met een gemiddelde dagproductie 929.000 vaten veruit het grootste aandeel van de productie voor hun rekening.

Ondanks de opleving in de productie staan de voorraden bio-ethanol op het laagste punt in 4 maanden. De voorraad stond op 2 april op 20,642 vaten volgens de EIA. Sinds 13 november was er niet zo weinig ethanol voorradig. En dat terwijl er minder is geëxporteerd. In februari heeft de VS 101,7 miljoen gallon (3,8 miljoen vaten) ethanol uitgevoerd. Dat is 38% minder dan in januari. In februari 2020 werd er nog 194,2 miljoen gallon geëxporteerd.

Instabiliteit kenmerkt de elektriciteitsmarkt
De prijs voor elektriciteit is in het afgelopen paasweekend weggezakt. Maandag (5 april) noteerde de EPEX €10,19 per MWh. Een vrije dag in combinatie met veel wind zorgde voor onbalans op de elektriciteitsmarkt. Er was een aantal uur zelfs sprake van een negatieve prijs. In de volgende dagen is de stroomprijs opgelopen en staat vandaag (vrijdag 9 april) op €55,55 per MWh. De grote onbalans is deze week wel gebleven. Dat is een onontkoombaar gevolg van het groeiende aandeel van weer gerelateerde energiebronnen

Volgens de weerberichten neemt de wind komend weekend af en komen er buien. Dat is ongunstig voor windturbines en zonnepanelen. Daardoor komt minder wind- en zonne-energie op de markt. De elektriciteitsprijs zal daardoor vermoedelijk nog wat verder stijgen, maar de CO2-emissieprijs is daarbij wel een belangrijke factor.

Slim laden
Om de stabiliteit op het elektriciteitsnet te verbeteren zijn energiebedrijf Vattenfall en laadpalenexploitant MRA-Elektrisch vorig jaar gestart met een proef om elektrische voertuigen groen op te laden. Slimme software stuurt de laadpalen voor elektrische auto's zo aan dat pieken en dalen in het stroomaanbod maximaal benut worden. Uit de deze week gepubliceerde meetresultaten blijkt dat 96% van de automobilisten hun voertuig volledig kan opladen. De overige 4% laadt gemiddeld 17 kWh, wat overeenkomt met circa 100 kilometer.

"Het staat vast dat deze slimme manier van groen laden wérkt", zegt Pieter Looijestijn, projectmanager laadinfrastructuur van MRA-Elektrisch in een persbericht. "Het voorbeeldproject geeft ons dan ook het vertrouwen om samen met Vattenfall slim laden te activeren op alle geschikte laadpalen in de regio." Het contract tussen MRA-Elektrisch en Vattenfall is na de succesvolle proef dan ook verlengd tot 2026.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Olie

Dieseltank laten vullen is weer een dure liefhebberij

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden