Shutterstock

Nieuws Energie

Pact handelsplatformen in groencertificaten

3 Februari 2021 - Jurphaas Lugtenburg

LTO Bedrijven en energieadviesbureau Waltmans hebben per 1 januari de handelsplatformen NLgroen, MEGAwind en Energie van Boeren samengevoegd in NLgroen BV. Dat maakten de bedrijven 2 februari in een persbericht bekend. Beide ondernemingen nemen een belang van 50% in NLgroen.

Bedrijven die duurzame energie opwekken, krijgen naast een vergoeding voor de geleverde elektriciteit ook Garanties van Oorsprong (GvO's), Certificaten van Oorsprong (CvO's) en carbon credits. De certificaten zijn los van de stroom te verhandelen. Bij kleine producenten komt het nog vaak voor dat de GvO's automatisch overgaan naar het elektriciteitsbedrijf.

Verdienmodel bij verduurzaming
Ondernemers met een installatie voor het opwekken van duurzame energie kunnen hun installatie bij CertiQ registreren voor de uitgifte van GvO's. NLgroen onderhandelt met energieleveranciers, handelaren en energieadviseurs om de best prijs voor de certificaten voor de opwekker te realiseren.

Ruim 70% boeren en tuinders
Ruim 2.000 producenten van zonne-energie, windenergie en energie uit biomassa verkopen hun groencertificaten via NLgroen. Meer dan 70% van de certificaten die via NLgroen verhandeld worden, zijn afkomstig van boeren en tuinders.

Patrick Bramer, algemeen directeur van LTO Bedrijven: "We verwachten met onze investering in NLgroen een groeiend aantal agrarische energieproducenten een verdienmodel te bieden bij het verduurzamen van de bedrijfsvoering. Wij zien een grote meerwaarde in het opschalen naar een groter geheel op de markt voor handel in groencertificaten voor onder meer energie."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden