Shutterstock

Nieuws Energie

Grootste aandeel groene stroom ooit

25 Januari 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Voor het eerst is er in Europa in 2020 meer groene stroom geproduceerd dan dat er is opgewekt uit fossiele brandstoffen. Dat blijkt uit onderzoek van Agora Energiewende en Ember.

Het aandeel hernieuwbare energie is met 38% net iets grotere dan de 37% die uit fossiele brandstoffen wordt geproduceerd. Dit is een belangrijke mijlpaal in de Europese overgang naar schone energie.

Het aandeel wind- en zonne-energie groeide in 2020 met respectievelijk 9% en 15%. Samen waren deze energiebronnen goed voor ongeveer 20% van de stroomproductie. De productie van bio-energie en waterkrachtcentrales blijft sinds 2018 onveranderd. Om aan de klimaatdoelstellingen van de Europese Green Deal in 2030 te voldoen zou de productie van wind- en zonne-energie moeten verdrievoudigen in de komende 10 jaar.

Inhaalslag door Nederland

Nederland boekte met 40% toename de grootste groei in groene stroom van alle Europese landen. 19% van de Nederlandse stroom kwam in 2020 van windmolens en zonnepanelen. Daarmee zijn we aan een inhaalslag begonnen en liggen we qua productie nog maar net onder het Europese gemiddelde van 20%. Denemarken is Europees koploper voor wat betreft het opwekken van wind- en zonne-energie. Daar wordt al 60% van de elektriciteit op deze manier geproduceerd.

Het aandeel van nucleaire energie in Europa is in 2020 met 10% afgenomen in vergelijking met 2019. Dat is de grootste daling sinds 1990. In Frankrijk en België hebben de kerncentrales minder geproduceerd door technische problemen en in Zweden en Duitsland zijn centrales permanent gesloten. Toch blijft kernenergie met een marktaandeel van circa 25% een belangrijke energiebron.

De totale elektriciteitsbehoefte van de EU was 4% lager in 2020 ten opzichte van 2019. Tijdens de lockdown in april lag de vraag zelfs 13% lager dan een jaar eerder. Voor 2021 wordt verwacht dat de vraag naar een normaal niveau terugkeert. Het is nog onzeker hoe groot de gevolgen van de ontwikkeling van bijvoorbeeld elektrische auto's, warmtepompen en electrolysers voor waterstof op de energievraag zullen zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden