Shutterstock

Nieuws Energie

Kabels Eemshaven dwars door landbouwgrond

15 Januari 2021 - Jurphaas Lugtenburg - 3 reacties

Eric Wiebes, minister van Economische Zaken, schrijft dat het kabeltracé Eemshaven-West wordt gekozen als voorkeurstracé voor de aansluiting van het toekomstige windpark op de Noordzee (boven de Waddeneilanden). LTO Noord vindt deze keuze teleurstellend. De landbouwsector had de voorkeur voor een traject via Eemshaven-Oost.

Op basis van nieuwe informatie is het artikel aangepast. LTO Noord vindt het tracé pas aanvaardbaar als in plannen als wordt gewaarborgd dat er geen verzilting optreed en bij de graafwerkzaamheden de kans op verspreiding van grondgebonden ziekten wordt geminimaliseerd.

LTO Noord vindt het onbegrijpelijk dat bij een project met een begroting van €875 miljoen de agrarische belangen niet goed in kaart zijn gebracht. Het kabeltracé Eemshaven-West doorsnijdt namelijk 28 kilometer aan hoogwaardige landbouwgrond en heeft grote gevolgen voor de agrarische bedrijven die in dit gebied gevestigd zijn. LTO Noord is van mening dat de landbouwsector onvoldoende betrokken is bij het voortraject.

Geen risicoanalyse naar verzilting
"Eemshaven-West gaat door een heel stuk verziltingsgevoelig gebied. Het verziltingsrisico van de grond en het effect van de aanlegmethode is niet gekwantificeerd, waardoor geen goede risicoanalyse gemaakt is. De sector heeft hier wel steeds op aangedrongen. Gelukkig wordt verzilting nu wel benoemd als kritisch punt en hebben we er (gezien de recente signalen) vertrouwen in dat een gedegen onderzoek naar de risico's van verzilting plaatsvindt", zo meldt Lammert Westerhuis, regiobestuurder van LTO Noord, in een persbericht.

De landbouwsector wordt overigens volgens LTO Noord door de overheid wel gezien als een belangrijke stakeholder bij de realisatie van het traject. Om de toekomstwaarde van de grond te garanderen, verzoekt LTO Noord om extra toekomstige kabels in één keer aan te leggen. Verstoring bij de aanleg van toekomstige windparken wordt zo voorkomen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
Kjol 17 Januari 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/energie/artikel/10890670/kabels-eemshaven-dwars-door-landbouwgrond]Kabels Eemshaven dwars door landbouwgrond[/url]
Kabel brengt ook voordelen...er komen geen zonnepanelen of datacenters of andere vormen van activiteiten bovenop.
Abonnee
Spuntaboer 17 Januari 2021
Maar dat willen we juist wel, kun je veel geld mee verdienen.
Abonnee
Kjol 17 Januari 2021
Van de LTO begrijp ik juist dat hun achterban daarvoor geen landbouwgrond wil inleveren....
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden