Shutterstock

Nieuws Energie

BoerBurgerBeweging wil af van zonneparken

11 Januari 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De BoerBurgerBeweging (BBB) wil dat er een stop komt op de aanleg van zonneparken en de bouw van distributiecentra en datacenters op het platteland. De partij vindt dat het landschap en de biodiversiteit worden aangetast door de 'verdozing' en de aanleg van zonneparken en dat de leefbaarheid van het platteland onderdruk staat.

Leefbaarheid verslechterd
BBB baseert zich op cijfers van het CBS, die deze week lieten zien dat steeds meer mensen uit de stad naar het platteland trekken. Vooral in deze coronatijd vluchten veel stedelingen naar de groene ruimte van het platteland. "Wie wil er straks nog wonen, fietsen, wandelen of vakantie vieren in een omgeving met zonneparken en blokkendozen. Mensen rijden net zo makkelijk naar Duitsland of België", stelt BBB-lijsttrekker Caroline van der Plas in een persbericht. "Dit is slecht voor de leefbaarheid in onze regio's en slecht voor de lokale economie."

Volgens BBB blijkt uit gegevens van adviesbureau Deloitte dat 892 vierkante kilometer dak beschikbaar is voor zonnepanelen. Daarvan wordt slechts 35,7 vierkante kilometer benut op dit moment. Ook citeert de beweging de Dutch Data Center Association, dat 378.000 vierkante meter centra volgebouwd is. Dit was voorheen groene ruimte.

Ondergronds
Het huidige politieke beleid moet volgens BBB op de schop. De partij wil onder andere een standstill op de bouw van distributiecentra, datacenters en zonneparken en een onderzoek naar de mogelijkheden om distributiecentra en datacenters ondergronds te bouwen. Met de maatregelen wil de partij een leefbaar platteland behouden dat ook economisch levensvatbaar is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Politiek

Berucht amendement op dierenwet is van de baan

Nieuws Politiek

Natuurherstelwet met noodrem goedgekeurd

Analyse Politiek

Financiën breekpunt, ook op landbouw botert 't niet

Analyse Mest

Adema ligt op ramkoers met de agrarische sector

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden