Shutterstock

Nieuws Energie

Windenergie een week lang op volle toeren

9 Oktober 2020 - Redactie Boerenbusiness

In de kustprovincies werd in de eerste week van oktober bijna de helft van alle stroombehoefte geleverd door windmolens. Dat blijkt uit cijfers van energieopwek.nl

De aanhoudende stroom depressies ging gepaard met veel wind. Dagenlang waaide het dag en nacht krachtig tot hard, met soms uitschieters tot stormkracht. De relatief constante stroomvoorziening die daardoor door windmolens op zee en op land werd opgeleverd, zorgde voor een dalende stroomprijs, met relatief weinig pieken en dalen.

Dit in tegenstelling tot piekperioden van zonnepanelen, die uiteraard als het donker is geen stroom opwekken. De relatief constante stroom aan windenergie is ook niet bepaald vanzelfsprekend. Voor beide vormen van hernieuwbare energie geldt dat de weersomstandigheden grote invloed hebben op het aanbod.

Oplossingsrichtingen voor piekbelasting
Dit gegeven, gecombineerd met het snel groeiende aandeel hernieuwbare energie uit zonnepanelen en windmolens, zorgt voor hoofdbrekens. Met name over de piekbelasting. Steeds vaker dreigt een negatieve elektriciteitsprijs, die ten koste kan gaan van het rendement. Deze week sprak de Tweede Kamer over dit onderwerp. PvdA'er William Moorlag vroeg minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat op zoek te gaan naar oplossingen voor dit probleem. Hij verwees daarbij naar Duitsland waar met batterij-opslag wordt gewerkt. Ook waterstoffabrieken worden als oplossing gezien. Het aantal initiatieven voor de bouw van dit type energiecentrales groeit snel in Nederland en wereldwijd.

Afhankelijkheid Noors en Russisch gas
Het ruime en constante aanbod van windenergie zorgde voor een dalende elektriciteitsprijs, maar de prijs van gas had juist de neiging te stijgen. Door het herfstweer met veel wind in West-Europa steeg de warmtebehoefte. Stakingen in de Noorse olie-en gasindustrie blijken ook veel invloed te hebben.

In de Tweede Kamer werd deze week gesproken over de afhankelijkheid van Russisch gas, maar Noorwegen is eveneens een factor van belang als leverancier van gas nu de aardgaskraan in Groningen steeds meer wordt dichtgedraaid. Aanvoer over zee van Amerikaans vloeibaar natuurgas groeit ook in betekenis. In deze tijd van het jaar wordt de aanvoer van natuurgas en olie uit de Mexicaanse Golf regio beïnvloed door orkanen, maar het heftigste deel van het orkanenseizoen lijkt voorbij te zijn.

Optimisme OPEC over olie
De oliemarkt begint kennelijk gewend te raken aan het gegeven dat er sprake is van een nieuwe coronapandemie. Ondanks het wekelijks snel oplopende aantal besmettingen en zieke mensen, steeg de olieprijs weer naar een niveau van iets boven de $40 per vat. Ook landbouwdiesel werd weer iets minder goedkoop, maar de prijs van €0,90 per liter is nog niet in zicht. De OPEC publiceerde deze week een opvallend optimistische raming over het groeiende olieverbruik de komende decennia, dat naar de inschatting van de olieproducerende landen op lange termijn het volume van voor de coronacrisis ver zal overstijgen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden