Shutterstock

Nieuws Energie

Olieprijs volgt prijs gas en stroom niet

5 September 2020 - Redactie Boerenbusiness

Er is vooralsnog geen sprake van een trendbreuk, maar opvallend is de prijsdaling van landbouwdiesel wel. Sinds juni is de prijs vrijwel onveranderd gebleven op ongeveer 90 cent per liter.

Vandaag de dag (4 september) kost landbouwdiesel met LTO ledenvoordeel €0,87 per liter (exclusief BTW). Er is sprake van afnemende vraag, maar waarom dat zo is, is niet duidelijk. Behalve dat het verloop van de coronacrisis onverminderd de belangrijkste prijsbepalende factor is op de energiemarkt.

Gas en stroom wel stijgend
Tegelijk met de licht gedaalde olieprijs, wordt het steeds duidelijker dat de gasprijs op een structureel hoger niveau is beland dan afgelopen zomer. Daarbij speelt het naderende winterseizoen natuurlijk een rol, maar ook de toenemende productie van zonne- en windenergie is een factor van belang. Het aanbod groeit maand op maand sneller, dankzij de snel toenemende capaciteit.

Naast de snelgroeiende productiecapaciteit wordt ook de markt voor hernieuwbare energie gekenmerkt door een sterk wisselend aanbod. De afgelopen weken waren extreem, vanwege de piek door de zomerstorm op woensdag 26 augustus. Om het sterk wisselende aanbod van deze hernieuwbare vormen van energie te bufferen, is gas nodig (waaruit elektriciteit wordt geproduceerd). Ook speelt uitgesteld onderhoud, aan pijpleidingen en kerncentrales een rol op de gasmarkt.

Speculatief karakter
De komende weken wordt geen extreem weer verwacht. Grote schommelingen in de productie van zonne- en windenergie liggen dan ook niet voor de hand, al zijn de weersomstandigheden de laatste dagen sterk wisselend. Het ziet er naar uit dat het veranderlijke weer blijft aanhouden.

De combinatie van een dalende olieprijs en stijgende prijzen voor gas en elektriciteit is ongebruikelijk. De energiemarkt heeft momenteel dan ook een sterk speculatief karakter, constateren analisten. Voortdurend gevoed door de aanhoudende onzekerheid die de coronacrisis met zich mee brengt, maar ook de politieke verwikkelingen op het wereldtoneel, zoals de naderende Amerikaanse verkiezingen en de mogelijke annexatie van Wit-Rusland door Rusland.

CO2-rechten €40?
De prijs van CO2-rechten blijft onverminderd stijgend. Voor de agrarische sector wordt de handel in emissierechten steeds belangrijker. Deze week publiceerde de Raad voor Leefomgeving en Infrastructuur een rapport over het stoppen van bodemdaling in veenweidegebieden, waarin vergoeding voor CO2-rechten een belangrijke rol speelt.

Onderzoek van Wageningen Economic Research laat zien dat een prijs van tenminste €40 nodig is om boeren, die hun land vernatten en daarmee CO2 rechten opbouwen, een kostprijsdekkend verdienmodel te bieden. Op dit moment kosten CO2-rechten ongeveer €30. Tijdens het dieptepunt van de coronacrisis dit voorjaar zakte de prijs tot €15 per recht. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Energie

Amerika zet de toon op oliemarkt

Analyse Olie

Dieseltank laten vullen is weer een dure liefhebberij

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden