Shutterstock

Nieuws Energie

Vervuiling na brand zonnepanelen, en dan?

5 Augustus 2020 - Erik Colenbrander

De brand op een bloembollenbedrijf in het Noord-Hollandse Moerbeek van afgelopen week heeft in de wijde omgeving het grasland en de akkers vervuild. De Tweede Kamerleden Jaco Geurts en Agnes Mulder (CDA) vragen landbouwminister Carola Schouten wat ze gaat doen om vervuiling van landbouwgrond door zonnepanelen die in brand vliegen tegen te gaan.

Bij een grootschalige brand in het Noord-Hollandse Moerbeek zijn twee loodsen afgebrand, waardoor in de wijde omgeving stukjes blauw glas met ijzerdraad neerkwamen op akkerlanden en graslanden. Dit werd meegevoerd met de rookwolken. 

Wie betaalt de schade?
De Omgevingsdienst van Noord-Holland-Noord drong vervolgens aan op snel overleg. Deze organisatie is namelijk van mening dat er protocollen moeten komen hoe om te gaan met brandende zonnepanelen die de omgeving vervuilen.

"Dit is belangrijk, omdat over de vraag wat te doen en wie de schade betaald na vervuiling van akkerland en grasland met de restanten van verbrande zonnepanelen tot nu niets geregeld is", zo zegt de dienst in een verklaring.

Brandverzekering
Tweede Kamerleden Jaco Geurts en Agnes Mulder willen van minister Carola Schouten weten of het risico (op vervuiling als zonnepanelen in brand vliegen) afhankelijk is van het merk en soort zonnepaneel. Ook willen ze van de minister weten wat de gezondheidsrisico´s zijn voor de mensen en dieren in de omgeving.

Daarbij kaartten de Kamerleden ook aan zonnepanelen vanwege het risico op milieuvervuiling bij brand moeilijk verzekerbaar zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden