Shutterstock

Nieuws Energie

Prijsontwikkeling CO2-rechten onzeker

3 Juli 2020 - Erik Colenbrander

Na een opleving van de prijs voor CO2-rechten is ook dit deel van de energiemarkt tot rust gekomen na een aantal coronamaanden die alles op de kop hebben gezet.

Deze week stabiliseerde de prijs rond de €27. Nu ligt de prijs van CO2-rechten weer op het niveau van voor de coronacrisis. Deels is de opleving het gevolg van speculatie. Handelaren reageerden op de prijsdaling als gevolg van de coronacrisis door te gaan kopen.

De prijsschommeling heeft ook te maken met het onzekere karakter van de handel in emissierechten. Vraag en aanbod zijn moeilijk te voorspellen en bovendien heeft de politiek grote invloed als het gaat om wijzigigen in belastingen en klimaatdoelen, afhankelijk van de politieke kleur die de dienst uitmaakt. Op lange termijn sluiten deskundigen een prijs €50 tot zelfs €100 per ton CO2 niet uit.

De gestabiliseerde CO2 rechtenmarkt sluit aan bij het algemene beeld dat de energiemarkt stabiel is, nu de coronacrisis in ieder geval in Europa onder controle lijkt te zijn. De prijs van landbouwdiesel steeg deze week licht naar iets meer dan €0,90 per liter. Het aanbod van ruwe olie is in korte tijd ongekend gekrompen.

Vooralsnog is er geen zicht op dat de vraag weer terugkeert naar het niveau van voor de coronacrisis. Al weken schommelt de prijs van ruwe olie tussen de €40 en €45 per vat. Ook de gasprijs is al weken stabiel. Iets hoger dan €5 per kuub en dat verandert de komende tijd waarschijnlijk ook niet snel. De aanvoer van Noors en Russisch gas is bepalend.

Op de markt voor duurzame elektriciteit worden eveneens geen grote veranderingen verwacht. Dit voorjaar is deze markt vooral een weersafhankelijke markt gebleken. Het record zonnige voorjaar zorgde voor een toename van zonne-energie met 40%, vergeleken met vorig jaar. Al speelt de jaar op jaar toenemende capaciteit ook een rol.  

De komende weken worden geen extremen in zonneschijn en windkracht verwacht, niet in negatieve en ook niet in positieve zin. De stroomvretende airco's zullen in ieder geval niet op volle toeren gaan draaien, aangezien hittegolven zoals in 2018 en 2019 dit jaar vooralsnog uitblijven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden