Shutterstock

Nieuws Energie

CO2 rechten uitzondering op stabiele energiemarkt

26 Juni 2020 - Erik Colenbrander

De prijs van landbouwdiesel stabiliseert rond €0,90. Over de hele linie blijft de markt voor duurzame energie een licht stijgende tendens vertonen.

Voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis reikte de olieprijs deze week weer tot een niveau van boven de 40 dollar per vat. De prijs van landbouwdiesel passeerde de €0,90 om vervolgens weer een pas op de plaats te maken. In Noord-Amerika is namelijk veel olievoorraad.

Virus hangt boven de markt
De gestabiliseerde olieprijs, die niet bepaald snel stijgt, maakt wel duidelijk dat voorzichtigheid de energiemarkt domineert. Want de dreiging van een nieuwe lockdown, die mogelijk nog grotere gevolgen heeft dan de vorige, blijft bestaan. Ook al heeft de Nederlandse regering versneld de coronamaatregelen versoepeld, omdat het coronavirus in Europa op een enkele haard na nauwelijks nog actief is. In Nederland lijkt het virus verdwenen. Elders in de wereld heerst het als nooit tevoren (voorzover precieze data hierover bekend zijn). Wereldwijd raken op dit moment de meeste mensen ooit besmet en dus is waakzaamheid geboden.

Gasprijs stijgt licht
De prijs van gas, zowel fossiel als duurzaam geproduceerd, lift mee met de licht stijgende olieprijs. Dat de gasprijs een licht stijgende tendens vertoont, heeft ook te maken met de dalende gasaanvoer in Europa. De laatste maanden was het wereldwijde overschot aan gas namelijk in grote hoeveelheden naar Europa getransporteerd, om opgeslagen te worden. Analisten verwachten dat er de komende weken geen gas meer voor opslag wordt aangevoerd.

De markt voor duurzaam geproduceerde zonne- en windenergie vertoont eveneens een licht stijgende tendens. Negatieve dagprijzen zijn verleden tijd. De afgelopen weken scheen de zon tijdelijk minder uitbundig en hard gewaaid heeft het ook niet.

Woensdag 24 juni werd overigens wel weer een zonne-energie dagproductie record gehaald. Maar dat had geen grote invloed op de dagprijs van duurzaam geproduceerde energie. De hittegolf in West-Europa zorgt er namelijk ook voor dat de vraag naar elektriciteit toeneemt, omdat airco's op volle toeren draaien. Nog nooit werden er zoveel airco's verkocht, mede omdat er zoveel thuis wordt gewerkt.

CO2 rechtenmarkt in beweging
De meeste dynamiek op de elektriciteitsmarkt wordt verwacht vanuit de emissierechtenmarkt. De CO2-prijs is in de afgelopen week flink opgelopen. Speculatie over een mogelijke wettelijke minimumprijs is daarvan de oorzaak. Maar het algemene sentiment is dat een prijs van €25,00 per ton aan de hoge kant is voor de huidige situatie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden