Shutterstock

Nieuws Energie

Record negatieve elektriciteitsprijs bereikt

25 Mei 2020 - Erik Colenbrander

Zondag 24 mei was de prijs van duurzaam opgewekte zonne-en windenergie negatief van 3 uur ‘s nachts tot ’s avonds 18 uur. Een historisch lange periode.

Een sluitende verklaring vinden waarom dit gedurende zo lange tijd zo was, heeft lector Martien Visser aan de Hanzehogeschool Groningen niet direct paraat. “In Nederland was het niet bijzonder zonnig en er stond de meeste tijd ook niet extreem veel wind. Wel is het verklaarbaar dat het op zondag gebeurt. Dan is de elektriciteitsprijs namelijk altijd al lager, omdat de vraag door bijvoorbeeld kantoren en winkels op zondag stilvalt. In tegenstelling tot veel andere economische activiteiten.”

Geen voorraadvorming mogelijk
Als er in Nederland door weersomstandigheden ongebruikelijk veel duurzame elektriciteit wordt geproduceerd, dan is het vaak een oplossing om te exporteren naar onze buurlanden. Dit lukte gisteren niet of nauwelijks omdat ze daar ook te maken hadden met veel aanbod, zodat daar ook negatieve prijzen ontstonden.

De elektriciteitsmarkt is erg gevoelig voor schommelingen in vraag en aanbod. In tegenstelling tot aardgas en olie kan elektriciteit niet goedkoop en in grote hoeveelheden worden opgeslagen. Bovendien blijven we gewoon elektriciteit gebruiken, of het nu duur is of goedkoop. Een paar procent onbalans kan dan een veelvoud aan prijsverandering in procenten veroorzaken, net als met landbouwproducten zoals dat gebeurt bij melk en koffie.

Contract duurzame energie
Volgens Visser hoeft de recordlange negatieve energieprijs niet te betekenen dat producenten daadwerkelijk moeten betalen. “Net als in de aardappelteelt wordt het meeste volgens contractafspraken geproduceerd en geleverd. Anders zijn de prijsrisico’s als gevolg van mogelijke onbalans in vraag en aanbod te groot.”

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Energie

Nerveuze gasmarkt in de ban van geopolitiek

Analyse Energie

Weer zet toon op de elektriciteitsmarkt

Analyse Energie

Gasnetbeheerder waarschuwt voor tekorten

Analyse Energie

Gas- en elektriciteitsprijs behoorlijk onstabiel

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden