Limagrain

Aangeboden door Limagrain

Melkvee- en horecatak versterken elkaar

13 Februari 2024

Pal langs de A73 en ingeklemd tussen een natuurgebied en de stad Nijmegen boert Edwin Sengers op 'De Eikenhorst'. Een locatie dus met forse beperkingen, maar Edwin en echtgenote Sandra zagen kansen toen zij in 2010 eigenaar werden. Vandaag runnen ze samen met de drie kinderen en team medewerkers een gezond melkveebedrijf met daarbij een bloeiende recreatietak.

"Begin 20e eeuw kwam de familie Sengers op deze locatie terecht, eigendom van de Stichting Oud Burgeren Gasthuis (OBG). Toen wij de pachtboerderij in 2006 overnamen van mijn ouders leek elders verder boeren de enige mogelijkheid om het bedrijf te ontwikkelen", vertelt Edwin. "Tot we de boerderij in 2010 konden kopen en we de sprong hebben gewaagd een recreatietak op te zetten."

In de video vertelt Edwin over zijn bedrijf:

Volwaardige tak
De historische schuur op het erf werd verbouwd tot een fraai theehuis met boerenterras waar passanten vanaf 2014 welkom waren. "We begonnen letterlijk met een zelf gebakken appeltaart en een kopje koffie. Dat ging eigenlijk meteen erg goed en zo hebben we dat behoorlijk doorontwikkeld. De recreatie is nu een volwaardige tak op ons bedrijf, waardoor wijzelf en hopelijk ook onze kinderen hier een toekomst hebben."

Wisselwerking
Wat opvalt is de positieve wisselwerking tussen beide bedrijfstakken. "Het is fantastisch om te zien hoeveel interesse en betrokkenheid er bij onze bezoekers is voor wat er op het boerenerf gebeurt. We vertellen wat we doen en steken best wat tijd in het beantwoorden van de vragen die mensen hebben. Dat vind ik belangrijk voor het draagvlak van onze sector in de maatschappij."

Krachtvoerteelt
Ook in het bouwplan zijn er veranderingen doorgevoerd. "Ik probeer zelfvoorzienend te worden in ruwvoer en een gedeelte van het krachtvoer. We telen gras, maïs, Tundra winterveldbonen, Foribo voederbieten en soms granen. Ik voel dat we meer richting grondgebondenheid gestuurd worden en CO2-uitstoot gaat een belangrijk item worden. Omdat we vrij extensief zijn hebben de veldbonen en voederbieten ook op kostprijs een positief effect. In het bouwplan zijn de veldbonen van grote meerwaarde, in N-nalevering, vroege oogst en bodemstructuur. En het versterkt weer het verhaal dat we aan onze gasten vertellen."

Toekomst
De meest recente ontwikkeling is een natuurinclusieve inrichting van 25 hectare pachtgrond van OBG. In samenwerking met natuurverenigingen kwamen daar struwelenhagen, bloemstroken en kruidenrijk grasland en kan Edwin meer (kracht)voer zelf telen. "Zo blijven we op zoek naar kansen. Ik geloof oprecht in een goede toekomst van onze sector. We leveren namelijk een onmisbare bijdrage aan de instandhouding van het landschap en aan de voedselvoorziening."

Veldbonen
"We voeren 2 kilo bonenmeel per koe per dag. Na het voeren 's ochtend laden we het bonenmeel met water en dat laten we tot de volgende ochtend inweken. Zo wordt het perfect benut en hiermee vervangen we 1 kilo eiwitaanvulling in het rantsoen. Dat bevalt me heel goed om de kringloop deels te sluiten en de CO2-footprint te verlagen. Hoewel de opbrengsten me nog te veel wisselen kan het qua kostprijs ook goed uit omdat de sojaprijzen ook vaak hoog zijn. Daarbij moet je de nevenopbrengsten van veldbonen meenemen. Na de oogst zaaien we grasklaver of Italiaans raaigras, waarvan we in het najaar een of zelfs twee sneden kunnen maaien. Het gras start super op door de goede bodemstructuur en de N-nalevering van de veldbonen. Er komt weinig of geen dierlijke mest voor de veldbonen, die ik weer op grasland kan benutten. En hij telt ook nog eens interessant mee in het GLB."

Voederbieten
"We voeren 10 kilo Foribo voederbieten per dag: 5 kilo 's ochtends in het basisrantsoen en dan voeren we nog 5 kilo in de avond bij. Het zijn echt snoepjes voor mijn vriendinnen. Ze zijn er zo dol op, als er dan 's avonds een koe blijft liggen, is er iets mis mee. De voederbieten brengen extra energie in het rantsoen en daar zie ik zeer zeker effecten van. Met 21 ton drogestofopbrengst levert 2 hectare bieten heel de winter mooi vers voer."

Maïs
"In 2023 zaaiden we 21 hectare LG Gwendoleen en 4 hectare Ashley om eventueel als korrel te oogsten. Op de meeste percelen is een gigantisch gewas gegroeid, de hakselaar gaf 20 tot 22 ton droge stof aan en er zaten goede kolven in. In de rassenkeuze ga ik vooral voor gezonde rassen die goed stevig zijn en als allerbelangrijkste de hoogste voederwaarde. Hoe meer VEM er in de maïs zit, hoe minder ik dat met aangekocht voer hoef bij te sturen."

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden