Limagrain

Aangeboden door Limagrain

Wordt het vroege maïs of onderzaai?

5 Maart 2021

Om de uitspoeling van nutriënten tot een minimum te beperken moeten maïstelers op zand- en lössgrond ook in 2021 uiterlijk 1 oktober een vanggewas zaaien. De opties: gelijkzaai, onderzaai of voor 1 oktober hakselen en nazaai van het vanggewas. Welke optie is het meest bedrijfszeker?

De voorbije 2 jaar hebben maïstelers ervaring opgedaan met de nieuwe regels. Elk systeem heeft zijn eigen voor- en nadelen. In 2019 kozen veel telers voor gelijk- of onderzaai. De resultaten vielen bij velen niet mee, waardoor alsnog nagezaaid moest worden. In 2020 werd ruim 60% van het maïsareaal met vroege maïsrassen ingezaaid, om in september te oogsten en het vanggewas na te zaaien.

Gelijk- of onderzaai
Door het vanggewas gelijk met, of in het 5/6-bladstadium onder te zaaien, zit je niet vast aan een uiterlijke oogstdatum van 1 oktober. Bij een succesvolle toepassing zorgt het vanggewas bij de maïsoogst voor extra draagkracht en worden er veel nutriënten vastgelegd. Het slagen van dit systeem is zeer afhankelijk van het zaaimoment en de weersomstandigheden. In de praktijk zien we vaak een mislukt vanggewas door droogte of juist een te massaal vanggewas en daardoor lagere maïsopbrengst.

Geslaagde onderzaai, die de maïs niet heeft gehinderd en na de maïsoogst fors zal ontwikkelen.
Deze onderzaai (links op de foto) is te massaal ontwikkeld en heeft daardoor veel vocht weggenomen, ten koste van de maïs.

Vroege maïsoogst en nazaai
Wegens onzekere resultaten van onderzaai en de enorm gestegen opbrengstpotentie van (zeer) vroege maïsrassen, kozen in 2020 de meeste telers voor nazaai. Door veredeling is de opbrengstpotentie van ultravroege en zeer vroege maïs enorm gestegen:

Ook bij droogte en hitte in het groeiseizoen is dit systeem het meest bedrijfszeker. Vroege maïs bloeit vroeger, wanneer meestal nog voldoende vocht aanwezig is. Daarnaast is de maïs de voorbije jaren vaak in september al 'klaar' door droogte en hitte. Zeer vroege/vroege maïs heeft dan zijn volledige potentie reeds benut, maar middenvroege en late maïs niet.

In Zuid- en Midden Nederland adviseren we vroege tot zeer vroege maïs, na een snede gras en in het noorden past zeer vroege tot ultravroege maïs doorgaans het best. Op deze manier oogst je normaliter in de maand september een goed rijp gewas, zodat je het vanggewas kunt nazaaien voor 1 oktober.

Komend seizoen ook vroeg de hoogste kVEM/ha oogsten?

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden