Limagrain

Aangeboden door Limagrain

Juiste hakselmoment verlaagt je voerkosten

3 September 2020

Op veel plaatsen komen de maishakselaars stilaan in actie. De vroege maisrassen, dit jaar zeer veel gezaaid om voor 1 oktober te kunnen oogsten, zijn op veel percelen al rijper dan menigeen denkt. Maistelers doen er goed aan de afrijping van de mais goed te volgen om zo het optimale oogstmoment in te schatten. Op het juiste moment hakselen is namelijk van grote invloed op je voerkosten!

Wat is dat optimale moment? Dat is het moment waarop de mais zijn maximaal benutbare voederwaarde-opbrengst heeft bereikt: een ds-gehalte in de kolf van 55 – 60% en in de plant van 24 – 27%, resulterend in een totaal ds-gehalte van zo'n 36%. Uiteraard rekening houdend met de weersverwachting en eventuele oogstrisico's.

Benutbare voederwaarde
Zoals bekend is de hoeveelheid voederwaarde die je van eigen land haalt van grote invloed op je voerkosten en daarmee op je bedrijfsrendement. Te vroeg of te laat hakselen geeft verlies van de benutbare voederwaarde die je mais kan leveren:

  • Te vroeg oogsten kan leiden tot sapverliezen, verzuring van de kuil, verminderde opname en een lagere VEM door een lager zetmeelgehalte.
  • Te laat oogsten kan leiden tot een verminderde zetmeelbenutting, een lagere verteerbaarheid en een hogere kans op broei.

Optimaal hakselmoment vaststellen
'Om op het optimale moment te oogsten moet je het actuele ds-gehalte van je perceel vaststellen. Bepaal de volgende indicatoren bij enkele planten verspreid over het perceel.'

  • Kolfaandeel: schat het kolfaandeel in om de kolf ten opzichte van de plant correct te waarderen in het totale ds-gehalte;
    • Mooi ontwikkelde mais met goede kolven: 60% kolfaandeel
    • Gemiddeld ontwikkelde kolven of hele massale planten: 50% kolfaandeel
    • Minder goed ontwikkelde kolven: 40% kolfaandeel
  • Ds-gehalte korrel: breek een aantal kolven doormidden en snijd de korrels halfdoor. De melklijn in de korrel geeft het rijpingsstadium aan:

  • Ds-gehalte restplant: snijd enkele planten boven de 1e knoop af, knak de stengel, wring hem uit en schat in hoeveel vocht er nog uit komt:

Aan de hand van het ds-gehalte en een gemiddelde afrijping van 1% ds per 3 dagen bepaal je zo het optimale oogstmoment. Tip: de gratis MaisManager app is hierbij een handige hulp! Download hem hier.

Meer weten? Kom met 5 maisplanten naar een LG maisdemo voor een ds-bepaling met het LG-lab of vraag je ruwvoerspecialist om advies op maat.

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden